Lentegevoel: honderden lammetjes geboren in een paar dagen

Het is een gemekker en geblaat van jewelste in de stallen van schaapsherder Martin Oosthoek in Berkel en Rodenrijs. Je verwacht het misschien niet in januari, maar er zijn de afgelopen weken achthonderd lammetjes ter wereld gebracht.
Overal waar je kijkt, zie je lammetjes geboren worden en in het stro vallen. De ooien likken de pasgeboren beestjes schoon. “Hier staan ongeveer duizend schapen binnen en een groot deel daarvan krijgt nu hun lammetjes”, vertelt Martin Oosthoek aan RTV Lansingerland.

Hij en zijn mensen hebben het dus druk gehad de afgelopen weken. Ze zijn geholpen door leerlingen van de opleiding dierverzorging van het Lentiz in Bleiswijk. “Die leerlingen hebben het knetterdruk gehad, in vijf dagen tijd hebben we vierhonderd lammeren ter wereld gebracht. Dus dat was echt aanpoten voor de leerlingen en ze hebben het super gedaan”, zegt Oosthoek.

 

De boer vertelt dat het het mooist is als een schaap het lammetje zelf ter wereld brengt, maar dat er soms geholpen moet worden. Samen met een kind zit hij bij een schaap dat in het stro ligt te bevallen. Het kopje van het lam steekt er al uit. “Je ziet dat hij een beetje z’n tong uitsteekt naar je”, zegt Oosthoek. “We kunnen hem een beetje helpen allebei z’n pootjes recht te trekken want dan gaat het makkelijker.”
Nog een beetje onwennig pakt de jongen één van de pootjes van het lammetje. “Goed zo, pak hem maar beet en trekken. Heel goed. En dan die andere poot net zo. En nou zie je dat doordat wij die pootjes zo hebben gelegd, hij er eigenlijk vanzelf uitvalt.” En inderdaad, een paar seconden later valt het lammetje in het stro.

Oosthoek: “Als wij moeten helpen, kan je ook bacteriën binnen brengen dus het is gewoon het mooiste als ze het zelf doen. Dus we wachten een tijdje af, en denken we: het gaat niet goed, dan gaan we kijken wat er aan de hand is en helpen.”
Bezoekers kunnen in de Belevenisboerderij van Oosthoek op de grens van Berkel en Rodenrijk en Rotterdam de lammetjes van dichtbij bekijken. Een vrouw die met haar dochters langs is gekomen, vertelt: “We komen speciaal voor de lammetjes. Ik zag het op Facebook voorbij komen. De meiden zijn er helemaal dol op dus we komen even knuffelen met de lammetjes.” De kinderen genieten er zichtbaar van: “Ik vind het leuk om de aandacht van die lammetjes te krijgen en dat ze zo op me springen.”