Competitieve broers winnen allebei prijs met hun culinaire creatie

De broers Sjoerd en Ewout Mampaeij zijn opgegroeid in de horeca. Sjoerd is eigenaar van twee restaurants, één in Berkel en Rodenrijs en één in Woerden. Ewout bestiert een pannenkoekenrestaurant in Bleiswijk.

“We zijn ook wel competatief dus we vinden het leuk om wedstrijden aan te gaan”, zegt Sjoerd Mampaeij in de keuken van zijn restaurant Midas in Berkel tegen RTV Lansingerland. “En ook onderling is er wel een beetje competitie maar nu zijn we allebei eerste dus dat is geweldig.”

Het broodje Beef Teriyaki van Sjoerd en de pannenkoek Ik peer ‘um van Ewout zijn de winnaars van de titels Beste Broodje van Nederland en Beste Pannenkoek van Nederland. Hoewel Ewout de eer één van zijn werknemers moet gunnen, want Ik peer ‘um is bedacht door Bjorn Weerdenburg die in de keuken staat bij de Pannenkoe in Bleiswijk.

Sjoerd Mampaeij is trots op de prijs die hij heeft gewonnen: “Het is een gouden kroon op ons werk. Het is een onderscheiding die zegt ‘jullie maken gewoon hele mooie producten’ en dat wordt dik, vet bezegeld dus het is een giga upgrade voor het hele team.” Ook Ewout Mampaeij benoemt zijn werknemer: “Vorig jaar werden we tweede, Bjorn zag toen hoe leuk het was dus mocht hij dit jaar meedoen namens Pannenkoe.”

De gemeente Lansingerland heeft dus in 2024 de restaurants met het Beste Broodje van Nederland en de Beste Pannenkoek van Nederland. Het broodje Beef Teriyaki van Sjoerd Mampaeij kent vijf verschillende smaken, somt hij op: “Zout, zuur, bitter, zoet en umami.” Terwijl hij de biefstukreepjes in de pan doet, vertelt hij over de kruiden die al zijn voorbereid. “En er zijn wat geheime ingrediënten, we gaan niet alles prijsgeven”, lacht hij.

Met veel zorg wordt het broodje opgemaakt. Als laatste gaat de tonijnfilet erop. “Die is héél dun gesneden”, legt Sjoerd uit. “De rook van de warmte van de biefstukreepjes gaat omhoog, daardoor zie je die dun gesneden tonijn een beetje dansen.”

Even verderop in Bleiswijk staan Ewout Mampaeij en Bjorn Weerdenburg klaar om de winnende pannenkoek te laten zien. Ook hier zijn ze trots op de behaalde titel. Ewout heeft Bjorn redelijk voor het blok gezet om mee te doen aan de wedstrijd voor beste pannenkoek. Als de twee bij een wedstrijd van Feyenoord in de Kuip zijn, zegt Ewout terloops tegen Bjorn dat hij hem heeft ingeschreven. Bjorn heeft dan nog maar drie weken om de pannenkoek te bedenken waarmee hij naar de wedstrijd wil.

Op de vraag van Bjorn wat hij dan zo snel moet bedenken, adviseert Ewout hem ChatGPT te gebruiken. “Nu hebben we de eerste Ai-pannenkoek, dat is wel tof”, zegt Bjorn.

De naam Ik peer ‘um heeft een dubbele betekenis. De vulling is van gekarameliseerd peer. “Peer gebakken in basterdsuiker met kaneel, die wordt opgerold in een pannenkoek met extra ei en vanille-extract zodat hij iets zoeter en luchtiger wordt”, beschrijft Bjorn. Zijn winnende creatie maakt hij af met kaneelijs en slagroom.

Als de pannenkoek aan de jury gepresenteerd moet worden, heeft hij er nog geen naam voor. “Ik heb zelfs nog gevraagd aan de jury of zij een leuke naam hadden”, zegt hij. “We moesten heel snel wat verzinnen en ik dacht eigenlijk ‘nou ik peer ‘m.’ Toen hebben we dat maar als naam gebruikt.”

En nu is de Ik peer ‘um niet alleen de beste pannenkoek van Nederland maar ook een vaste waarde op de menukaart van het pannenkoekenrestaurant in Bleiswijk.