Je moet de ijzers slijpen als het koud is

“Als er straks echt natuurijs ligt, staat hier een rij van veertig, vijftig meter”, zegt Richard Haitsma vanuit de deuropening van zijn woning in Bleiswijk. Samen met zijn vrouw heeft hij schaatsslijperij Haitsma. En daar is het de afgelopen dagen behoorlijk druk, ook al kan er op nog maar een paar plaatsen in de regio geschaatst worden.

“Zodra op het nieuws gezegd wordt dat het koud wordt, bellen mensen op om te vragen of we plek hebben”, zegt Rinske Haitsma tegen RTV Lansingerland. Nu de schaatsen uit het vet kunnen, willen heel veel mensen de ijzers nog even laten slijpen voordat ze het ijs op gaan.

Schaatsen slijpen zit in de familie. Nu staan de slijpmachines in de garage bij Richard en Rinske. Met het geluid van het slijpen op de achtergrond vertelt Rinske: “Mijn vader had vroeger een winkel, dus we krijgen ook heel veel mensen die vroeger in de winkel schaatsen hebben gekocht. Hij is zes jaar geleden gestopt, dus wij doen het nu zes jaar. Maar we doen dit eigenlijk al sinds mijn overgroot opa uit Friesland kwam, dus dat is al bijna honderd jaar.”

 

Spiksplinternieuwe schaatsen slijpen
“Ik kom mijn nieuwe schaatsen laten slijpen”, zegt een vrouw terwijl ze haar schaatsen uit de achterbak van haar auto haalt. “Hopelijk kunnen we aan het einde van de week het ijs op. Waarom juist ook splinternieuwe schaatsen geslepen moeten worden, vertelt Rinske: “Nieuwe schaatsen hebben een vernislaag over de ijzers heen en daar kan je niet gelijk mee schaatsen. Dus als je nieuwe schaatsen koopt, moet je ze altijd eerst laten slijpen.” Daarnaast raadt ze altijd schaatsen met veters aan: “Die clips breken snel af, zeker als ze wat ouder worden.”

Een andere tip van schaatsenslijper Richard: “Zorg altijd dat je geen bramen hebt, bramen zorgen ervoor dat je eigenlijk aan het remmen bent. Door van het ijs op de kant te stappen, dat noemen wij de kantenlopers, dan stap je door het zand en dan krijg je bramen en dan ben je klaar met schaatsen.” Ben je echt klaar met schaatsen, zorg dan dat je meteen beschermers om de ijzers doet, zeggen de deskundigen: “En goed droog maken. Geen pot vaseline erop, maar gewoon goed droog opbergen.”

 

Schaats DNA
Ze ademen schaatsen, Richard en Rinske: “Schaatsen zit in ons bloed, ik heb mijn man op de ijsbaan leren kennen, mijn ouders hebben elkaar op het ijs leren kennen, mijn grootouders schaatsten al vroeger. Schaatsen zit in ons DNA.” Rinske is zelf geen onverdienstelijk shorttracker: “Ik heb in het Nederlands team shorttrack gezeten”, vertelt ze. “En ik heb Yara van Kerkhof nog les mogen geven”, besluit ze trots over de Olympisch relaykampioene.