Slimme technologie in de kas: Komkommers telen met kunstmatige intelligentie

Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk wil een ‘slimme kas’ ontwikkelen waarin komkommers autonoom groeien met hulp van kunstmatige intelligentie.

Normaal gesproken moet de teler goed voor de planten zorgen in een kas. Maar bij de WUR willen ze computers het werk laten doen. Deze computers gebruiken slimme programma’s of algoritmes die gekoppeld worden aan sensoren (kleine apparaatjes die allerlei zaken kunnen meten zoals bijvoorbeeld vochtigheid, warmte en de hoeveelheid licht) in de kas zodat de computers heel nauwkeurig kunnen meten wat er met de komkommers gebeurt.

Het doel is om uiteindelijk een kas te maken die bijna helemaal zelfstandig werkt en een goede productie oplevert. De computers krijgen informatie van de sensoren en sturen de groei van de komkommers aan.

Binnen het onderzoeksproject hebben ze nu drie kasjes ontwikkelt waar komkommers groeien. In het ene kasje zorgen mensen voor de komkommers, een panel van telers gebruikt hun expertise om op basis van de metingen de groei aan te sturen in de kas. Terwijl in de andere twee kasjes computers alles regelen. De ene computer bepaalt wt er gebeurt op basis van de ‘Digital Twin’ methodiek. Op basis van een gemodelleerde virtuele komkommerplant wordt bepaalt wat de beste teelt aansturing is. De andere computer gebruikt kunstmatige intelligentie om zelf te leren wat volgens zijn algoritme de beste manier van telen is, dat noemen we ‘Reinforcement Learning’.

“Als je mij nou vraagt wat die kunstmatige intelligentie nou precies heeft gedaan, dan weet ik dat niet. Maar die heeft wel het kasklimaat van de komkommerteelt aangestuurd. En dat heeft ie best aardig gedaan, want ook daar kwam een goede productie uit.” zegt Anja Dieleman, hoofdonderzoekster van het project.

Maar hoe ziet zo’n autonome kas er nou uiteindelijk uit? “Of de kas nou door een teler wordt aangestuurd, of door een digital twin of kunstmatige intelligentie, dat ga je in principe niet zien. Enige waar je het misschien aan kan zien, is dat er veel meer sensoren in de kas hangen.”, Aldus Anja. “Maar vergis je niet! De komkommers moeten nog steeds geoogst worden, en daar hebben we voorlopig nog steeds mensen voor nodig”.