Warm weer en een vieze gft-bak

Vooral in de zomer kun je last krijgen van een stank en ongedierte bij je gft-bak (biobak). Wat kun je doen tegen de geur van rottende etensresten of een madenplaag rond je bak? Milieucentraal.nl heeft een aantal bruikbare tips voor.

Dankzij fijn tuinafval, zoals bladeren, blijft je gft-bak schoner en droger. Zonder tuinafval is het gft-afval vochtiger en geeft sneller stankoverlast. Dat is in steden een groter probleem door kleinere tuinen en minder stankhindervrije plekken voor de bakken. Naast fijn tuinafval kun je ook andere dingen doen om de bak schoon en droog te houden.

Voorkom stank en maden

Gooi etensresten, vis en vlees in de bak die het eerst geleegd wordt. Je kunt ze eventueel verpakken in een krantenpagina. Vliegen komen af op etensresten, vlees en vis om daar hun eitjes te leggen. Schillen en groente- en fruitresten zijn minder gevoelig voor geuroverlast en kunnen dus wel altijd in de gft-bak. Laat de bak bij iedere inzamelronde legen, ook als deze niet helemaal vol is. Zet de container op een zo koel mogelijke plek uit de zon.

Lees hier meer tips voor een schone en frisse bak

foto: @Wouter Hagens