Wespenoverlast in Lansingerland groot

Terwijl de zomer in volle gang is, zien we vooralsnog heel weinig wespen rondvliegen. Voor veel mensen is dat goed nieuws. Toch zijn er ook enkele regio’s waar de inwoners wél relatief veel wespen overlast ervaren. Lansingerland is er daar één van. Wat heet, de gemeente staat binnen Nederland met stip op plek één met de meeste wespenmeldingen per inwoner. “Uit onze data blijkt dat het aantal meldingen in Lansingerland maar liefst zeven keer zo hoog is als bijvoorbeeld in Amsterdam”, zegt Merijn Janssen van het landelijke ongediertebestrijders platform Wespennest Verwijderen.

Waarschuwing experts: Overlast neemt alleen maar toe
Hoewel de concrete aantallen nog niet direct zorgwekkend zijn, is het wél een vaag teken aan de wand dat het voor de wespenbestrijders in Lansingerland weleens druk kan worden de komende maanden. “Normaal gesproken start de échte wespenoverlast sowieso pas eind juli, begin augustus. De wespen vliegen dan namelijk uit, op zoek naar zoet voedsel. Dat we nu nog niet heel veel overlast ervaren is dus normaal. Wel zien we de laatste dagen al een lichte stijging in het aantal landelijk aantal meldingen. En als de aantallen toch al relatief hoog zijn, zoals we zien in Lansingerland, voorspelt dat niet veel goeds voor straks.” zegt Janssen.


Wespenseizoen komt later op gang
“Dit jaar zijn de wespenkoninginnen vanwege de zachte winter vroeg uit hun winterslaap ontwaakt. De natte en koude lente die volgde, heeft er echter voor gezorgd dat veel koninginnen alsnog zijn gestorven of later hun nesten gingen uitbreiden. We zien hierdoor dat het wespenseizoen later op gang komt. Het wordt gelukkig niet zo hevig als vorig jaar, maar overlast, die krijgen we zeker nog. De ene gemeente (Lansingerland) waarschijnlijk dus wat meer dan de andere gemeente.”

Wespenoverlast in Lansingerland aanpakken
Om de wespenoverlast in Lansingerland deze zomer zoveel mogelijk te beperken, neem je het beste zélf enkele maatregelen:

  • Dek voedsel en drankjes af: Houd eten en drinken zoveel mogelijk afgedekt wanneer je buiten eet. Gebruik bijvoorbeeld deksels, borden of een voedselkap. Voorkom dat wespen worden aangetrokken door de geur van voedsel.
  • Sluit prullenbakken goed af: Zorg ervoor dat prullenbakken stevig zijn afgesloten om wespen weg te houden. Controleer regelmatig of er geen voedselresten of zoete drankjes in de prullenbakken achterblijven.
  • Gebruik geen sterke parfums of zoete geuren: Wespen worden aangetrokken door sterke parfums, zoete geuren en fruitige cosmetica. Probeer ook deze producten zo veel mogelijk te vermijden als je buiten bent.
  • Blijf kalm en sla niet naar wespen: Als er een wesp in de buurt is, blijf dan rustig en sla er niet naar. Als wespen zich bedreigd voelen, worden ze snel agressief. Blijf kalm en laat de wesp rustig wegvliegen.
  • Gebruik een ventilator: Wespen houden niet van sterke luchtstromen. Plaats een ventilator op je terras of buitenruimte om wespen weg te houden. De luchtstroom verstoort hun vliegpatroon en kan wespen ontmoedigen om in de buurt te blijven.