Fataal steekincident in Bleiswijk in september 2021 onthult drugsgerelateerde misdaden en geweld

Op 30 september 2021 in de ochtend probeerde een aantal personen een huis te beroven op de IJsvogellaan in Bleiswijk. De overval mislukte en een 39-jarige man uit Beverwijk werd neergestoken en overleed later in het ziekenhuis. Recent deed de rechter uitspraak in deze zaak die een inkijkje geeft in de wereld van de drugshandel in onze regio die steeds gewelddadiger lijkt te worden.

Uit het rechtbank relaas blijkt dat op die donderdag in september de inwoner van het rijtjeshuis op de IJsvogellaan in Bleiswijk werd geconfronteerd met meerdere mannen in zijn woning die hem bedreigde. Er ontstond een worsteling waarbij de 39-jarige man uit Beverwijk meermaals werd gestoken. Volgens de verklaringen van de 48-jarige Bleiswijker werd hij tijdens het gevecht aangevallen en bedreigd met meerdere vuurwapens. Hij werd daarbij geslagen en er werd zelfs geprobeerd om op hem te schieten, maar het vuurwapen weigerde. De overvallers drongen de Bleiswijker terug tot in de keuken. Om zichzelf te kunnen verdedigen stak hij vervolgens meermalen in op het slachtoffer met een mes dat op het aanrecht lag.

Rond tienen, waren meerdere omwonenden getuige van een ruzie op het pleintje achter de IJsvogellaan. Buurtbewoners zagen zeker vier mannen staan. Een van de mannen zou meermaals ‘hou hem vast’ hebben geroepen. In een bizarre wending van het plot hielp de Bleiswijker om het dan nog gewonde slachtoffer in de auto van de overvallers te leggen. Dat ging volgens getuigen gepaard met grof geweld.

Het gewonde slachtoffer werd vervolgens rond 10.30 uur uit de auto gegooid voor een sportschool aan de Jan van der Heydenstraat in Bleiswijk. Hulpdiensten kwamen direct ter plaatse en opereerden het slachtoffer nog op straat. Die hulp mocht echter niet meer baten: het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

Nadat de Bleiswijker het slachtoffer in de auto had gepropt, ruimde hij eerst de bloedsporen op en wiste hij de camerabeelden van de beveiligingscamera’s in het pand. Vervolgens trok hij schone kleren aan en bracht een aantal tassen met bijna 70 kilogram cocaïne naar een adres in Rotterdam-Zuid. Pas ‘s avonds meldde hij zich bij de politie.

De rechtbank heeft geoordeeld dat er geen sprake was van noodweer en dat de 48-jarige Bleiswijker schuldig is aan doodslag, aangezien hij met opzet de 39-jarige Ridouan uit Beverwijk van het leven heeft beroofd door hem meerdere keren met een mes te steken. De rechter twijfelt aan de verklaring van de man en zegt niet overtuigd te zijn van het feit dat er meerdere mannen in de keuken aanwezig waren tijdens het steekincident. Ook geeft de rechter aan dat niet bewezen is dat de overvallers vuurwapens hadden.

Daarnaast is hij ook schuldig bevonden aan het medeplegen van het afleveren en vervoeren van een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne. Deze bewezen feiten tonen aan dat de Bleiswijker actief was in de drugshandel en banden heeft met het criminele drugscircuit. De rechter heeft in het vonnis mee laten wegen dat Rotterdam en omgeving worden geconfronteerd met toenemend geweld in verband met drugshandel. “Dat harddrugs een gevaar zijn voor de volksgezondheid en een ondermijnend karakter hebben voor de samenleving, is een feit van algemene bekendheid. Kennelijk heeft dit de verdachte er niet van weerhouden zich hiermee in te laten.”. Het uiteindelijke vonnis is een gevangenisstraf van 12 jaar, met aftrek van het voorarrest.