Hagedis gevonden in Berkel

Berkel en Rodenrijs –  Zondagavond 9 juli is er een hagedis gevonden in De Sterrenwijk in Berkel en Rodenrijs. Het dier werd door een buurtbewoner ontdekt en samen met de opgetrommelde dierenambulance wisten ze de hagedis te vangen. Het reptiel is naar een gespecialiseerde opvang gebracht.

Volgens Jan van der Veen gaat het om een Wimpergekko. Van der Veen is de eigenaar van “De Kaaiman”, een winkel waar ze onder meer reptielen verkopen. “Het is een volwassen of bijna volwassen mannetje. Wimpergekko’s zijn niet agressief en vallen zelden mensen of dieren aan. Als een wimpergekko zich bedreigd voelt, zal hij eerder wegrennen dan bijten.”. De kans dat een Wimpergekko een hondje of een mens aanvalt is dus heel klein.

Wimpergekko’s zijn kleine hagedissen die oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Guinea komen. Ze worden niet groter dan zo’n 10 centimeter lang en hebben een grijze of bruine kleur. Wimpergekko’s zijn niet giftig en niet gevaarlijk voor mensen. Ze eten insecten, zoals krekels, sprinkhanen en meelwormen of fruit. Wimpergekko’s zijn populaire huisdieren omdat ze relatief makkelijk te verzorgen zijn en niet agressief zijn.

De kans dat er nog meer wimpergekko’s in De Sterrenwijk rondlopen is nihil. Wimpergekko’s zijn solitaire dieren, ze leven niet in groepen, en kunnen niet zelfstandig in ons koudere klimaat overleven in de winter. De gevonden Wimpergekko is waarschijnlijk ontsnapt uit een terrarium of vrijgelaten door de eigenaar in verband met de vakantieperiode.