Zorg- en Herstelcentrum voor Oekraïense ontheemden geopend in Bleiswijk

Vanochtend hebben Eric van der Burg (Staatssecretaris voor Asiel en Migratie), Yvonne van Duijnhoven (Directeur GHOR) en Pieter van de Stadt (Burgemeester Lansingerland) de officiële opening van het zorg- en herstelcentrum in Bleiswijk verricht. In het hotel worden mensen uit Oekraïne opgevangen die in eigen land niet meer kunnen rekenen op de juiste zorg.  

“Naarmate de oorlog langer duurt worden er meer ziekenhuizen en verpleeghuizen in Oekraïne vernietigt”, vertelt staatssecretaris Van den Burg aan RTV Lansingerland. “Daardoor kunnen behandelingen niet meer worden gegeven aan mensen die ziek zijn. Of ontstaat er een gebrek aan medicijnen. Het aantal mensen dat om gezondheidsredenen niet meer in Oekraïne geholpen kan worden neemt toe. We zullen op de lange termijn dus meer van dit soort voorzieningen nodig hebben”.

Yvonne van Duijnhoven vervolgt: “Op deze locatie gaan wij mensen verzorgen die in afwachting zijn van een behandeling of mensen die net zijn behandelt. Het gaat om mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Dat kunnen mensen zijn die gewond zijn geraakt op het slagveld, maar ook mensen met aan ander ziektebeeld zoals kanker. We zijn ontzettend blij dat deze plek er nu is, want dat is heel uniek. Zo’n 24-uurs opvanglocatie hadden wij nog niet in de regio, en die hebben we nu wel.

De locatie
Dat Lansingerland nu over dit zorg- en herstelcentrum beschikt is dus uniek, de gemeente heeft desondanks geen moment getwijfeld over dit plan.

“Het is heel simpel”, zegt burgemeester Pieter van de Stadt. “Wij (als gemeente) hebben deze locatie beschikbaar. Een deel van het zorghotel was niet in gebruik, maar is wel volledig ingericht om zorg te verlenen. Dan is het natuurlijk heel erg mooi dat wij op deze manier een steentje kunnen bijdragen aan de hulp voor oorlogsslachtoffers die zo ontzettend hard nodig is”.

Locatiemanager Jennifer Dekker vervolgt trots: “Het is echt een geluk dat deze locatie er al stond. De kamers hebben een eigen badkamer en hoog/laag bedden. Op die manier kunnen wij goed voorzien in de zorg en de zorgvraag. Wij hebben een vast team van mensen die hier iedere dag zorg kunnen verlenen. Daarnaast hebben zich al vrijwilligers gemeld, mensen die wij straks kunnen inzetten om bijvoorbeeld te chauffeuren”.

Nitanja Steyn is één van die vrijwilligers. “Ik en mijn man komen uit Zuid-Afrika en wij wonen hier pas 9 maanden”, vertelt zij. “Ik wil graag iets kunnen betekenen voor mensen die hier ook in een nieuwe wereld stappen. Bijvoorbeeld door de taal met ze te spreken. Ik wil ze graag laten zien dat het hier heel prettig is en dat de mensen hier heel leuk zijn.”

De patiënten
Na de officiële opening kregen de aanwezigen een rondleiding door het gebouw. De staatssecretaris kreeg hierdoor de gelegenheid om met patiënten te spreken:

“Ik sprak met een man die in de oorlog gewond is geraakt. Hij wilde maar 1 ding en dat is terugkeren naar Oekraïne. Terug om daar weer te helpen en om zijn land weer op te bouwen. Er is hier ook iemand die bijna blind is, en toch kent hij levensvreugde. Dan denk je bij jezelf, eigenlijk vallen onze problemen wel mee”.

Het zorg- en herstelcentrum zal voorlopig beschikbaar blijven voor Oekraïnse ontheemden, zeker zolang de oorlog voortduurt.