Eerste stukje tracé van de A16 Rotterdam in gebruik

Al jaren wordt eraan gewerkt, maar maandag is het eindelijk zover. Het eerste stukje van de nieuwe snelweg die de A13 en de A16 met elkaar verbindt gaat open. Het gaat om het deel vanaf de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Totdat de complete snelweg eind 2025 klaar is, blijft op het stuk dat nu al opengaat een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur gelden.

De nieuwe snelweg moet bijdragen aan een betere bereikbaarheid van onder meer Rotterdam en Lansingerland. De 11 kilometer lange weg wordt de eerste energieneutrale snelweg met tunnel ter wereld, vertelt projectleider Maurice Scherpenhuysen aan RTV Lansingerland. “Dat houdt in dat alle energie die de snelweg gebruikt, zoals voor de verlichting, de matrixborden of de ventilatie in de tunnel, zelf wordt opgewekt. Dat gebeurt met meer dan zevenduizend zonnepanelen die binnen het projectgebied worden geplaatst.”

Het stuk dat vanaf komende week open gaat, is ongeveer 2 kilometer lang. Het loopt van de Vliegveldweg in Rotterdam tot aan de N471, parallel aan de huidige N209 (Doenkade). Door het verkeer nu al op het nieuwe stuk asfalt te laten rijden, kan gestart worden met de definitieve inrichting van de weg. In de definitieve situatie vervalt de N209 namelijk deels en daar komt een fietspad voor terug.

Werkzaamheden
Voordat de weg maandag open kan, gaat de N209 nog een weekend dicht vanwege voorbereidende werkzaamheden. Vanaf vrijdagavond 20:00 uur tot maandagochtend 06:00 uur is de weg in beide richtingen afgesloten tussen de Vliegveldweg en de N471.

– Doorgaand autoverkeer wordt omgeleid via de A13, N470 en de N471 en vice versa. Fietsers volgen een omleiding via de Schieveensedijk, de Hofweg en de Oude Bovendijk en vice versa. Houd rekening met extra reistijd van 5-10 minuten.
– Op zaterdag 10 juni en zondag 11 juni overdag is vliegveld Rotterdam The Hague Airport gewoon bereikbaar.
– Op vrijdag 9 juni, zaterdag 10 juni en zondag 11 juni in de avond/nacht (20.00-06.00 uur) wordt verkeer vanaf de N209 naar het vliegveld langs de werkzaamheden geleid. Verkeer van het vliegveld naar de N209 wordt omgeleid via de Fairoaksbaan en de N471.

Scherpenhuyzen kijkt uit naar maandag: “We werken hier al jaren naartoe. Om dan vier jaar later het eerste, gloednieuwe stukje op te leveren aan de weggebruiker, geeft je altijd een heel trots gevoel.”


 

Foto: Topview