Mijlpaal flexwoningen Sporthoeklaan Bergschenhoek

Op woensdag 31 mei jl. zijn er tijdens een officieel moment met genodigden flexwoningen geplaatst aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. In totaal plaatsen de gemeente Lansingerland en woningcorporatie 3B Wonen hier 132 flexwoningen voor 150 ontheemde Oekraïners en voor 78 inwoners die met spoed een woning nodig hebben (spoedzoekers). De eerste bewoners nemen eind juni hun intrek in de woningen. Dit project maakt onderdeel uit van een grotere opgave Langdurige Opvang Oekraïners (LOO).

Tijdens het officiële moment werd, onder toeziend oog van alle samenwerkingspartners, een flexwoning geplaatst door bouwbedrijf Dura Vermeer. Daarbij assisteerden burgemeester Pieter van de Stadt en Hanneke Vliet Vlieland, directeur-bestuurder van 3B Wonen. Op deze manier werd aandacht besteed aan het behalen van deze belangrijke mijlpaal. Op de locatie is nu ongeveer de helft van de flexwoningen geplaatst. Deze woningen zijn op korte termijn gereed voor de eerste bewoners.

De unieke combinatie van woningen voor langdurige opvang van Oekraïners en woningen voor spoedzoekers, is een grote wens van het gemeentebestuur van Lansingerland. 3B Wonen is eigenaar van de woningen en doet het beheer en de verhuur ervan.

Trots op behaalde resultaat
Gemeente Lansingerland en 3B Wonen zijn trots op het behaalde resultaat. Burgemeester Pieter van de Stadt: “Dit project is onder veel tijdsdruk tot stand is gekomen. Normaal heeft woningbouw een doorlooptijd van meerdere jaren. Dit project hebben we het met elkaar in ruim een jaar gerealiseerd. Veel dank aan 3B Wonen, producent C3 Living en de bouwbedrijven Dura Vermeer en Dijkshoorn Infra BV maar ook aan andere samenwerkingspartners die een bijdrage hebben geleverd! Heel fijn dat we hier eind juni de eerste bewoners welkom kunnen heten. Voor hen, de ontheemde Oekraïners en de spoedzoekers, doen we dit.” Ook Hanneke Vliet Vlieland, directeur-bestuurder van 3B Wonen, is trots: “Het is een bijzonder project om met elkaar aan te werken. De druk was hoog maar door ieders inzet is het ons gelukt! We helpen niet alleen 150 Oekraïners aan een eigen plek maar we bieden ook 78 nieuwe huurders, die anders geen kans hadden gemaakt op een woning, een thuis. Dat is in deze krappe woningmarkt echt uitzonderlijk!”

Planning
De woningen worden in fases opgeleverd. De eerste woonblokken met flexwoningen zijn nu geplaatst. Vervolgens worden ze verder afgewerkt. In totaal komen er zes woonblokken. Voor de Oekraïners worden ze ook ingericht. Eind juni worden de eerste bewoners welkom geheten. Naar verwachting zijn alle 132 flexwoningen begin augustus bewoond. Het proces van toewijzen van zowel de Oekraïense bewoners als de spoedzoekers gebeurt zorgvuldig, waarbij er een match wordt gemaakt tussen de beschikbare woningen en een persoon of gezin dat goed bij dit woontype en de omgeving past. Zo krijgen de bewoners weer een veilige plek voor zichzelf.

Opgave Langdurige Opvang Oekraïners
Vanaf het uitbreken van de oorlog vangen Lansingerlandse gastgezinnen ontheemde Oekraïners op. In juni 2022 besloot de gemeenteraad om langdurige opvang voor 300 ontheemde Oekraïners in Lansingerland te realiseren (LOO), in combinatie met woningen voor spoedzoekers. Dit gebeurt door plaatsing van zogenoemde ‘flexwoningen’. De locatie Sporthoeklaan is de eerste locatie waar dit gerealiseerd wordt. Deze week heeft het college het besluit genomen om een tweede locatie met flexwoningen te realiseren aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs, ook voor langdurige opvang van ontheemde Oekraïners en spoedzoekers. Op beide locaties zal een Flexteam aanwezig zijn dat zich met beheer, welzijn en zorg bezighoudt. Het Flexteam voorziet in de behoeften van de ontheemde Oekraïners, zolang dit noodzakelijk is. Ook kijkt het team naar de verbinding tussen de Oekraïense bewoners en de spoedzoekers. Daarnaast zorgt de gemeente voor passende voorzieningen zoals zorg en onderwijs.
Aanvullend hierop is de gemeente bezig met de realisatie van een zorg- en herstellocatie (ZHC) voor Oekraïense ontheemden die moeten herstellen, omdat ze gewond of ziek zijn. Het ZHC komt in Bleiswijk, in het voormalige zorghotel aan de Dorpsstraat en biedt 22 zorgplekken. De gemeente hoopt het ZHC zo snel mogelijk te kunnen openen.