Oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw heeft zijn eigen plein

Een plein in Berkel en Rodenrijs draagt sinds deze week de naam van oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw. Blaauw was hét gezicht van het Rotterdamse politiekorps en overleed in 2020.
Het Jan Blaauwplein is maandag officieel geopend door onder meer zijn dochter Lies in zijn vroegere woonplaats.
Jan Blaauw was de politieman die eigenlijk nooit met pensioen is gegaan. Na een carrière bij de Rotterdamse recherche ging hij niet achter de geraniums zitten, maar schreef hij boeken en artikelen over het vak. “Maar Jan was ook de liefste papa en liefste opa”, vertelde dochter Lies Blaauw eerder al aan RTV Lansingerland. “Papa was gewoon papa. Mijn vader heeft veel voor mensen betekend, maar dat krijg je als kind niet altijd mee. Na zijn overlijden hebben wij dat eigenlijk pas echt ontdekt.”

Blaauw overleed in 2020. Al snel daarna kwam het idee op om een plein naar hem te vernoemen, maar door de zogeheten ’tienjaarstermijn’ is dat de afgelopen jaren nog niet gelukt. Die schrijft namelijk voor dat iemand tien jaar overleden moet zijn, voor een straat of plein officieel vernoemd mag worden. Het gaat om een algemene regel waar uitzonderingen op worden gemaakt, en dat is ook in dit geval gebeurd. Het plein naast het Berkelse café ’t Vierkantje draagt nu zijn naam.

Dochter Lies is in de wolken met de vernoeming. “Mijn vader kijkt vanaf boven vast met een big smile. Die vindt dit geweldig, dat weet ik zeker”, zegt ze tegen RTV Lansingerland. “Ik moest net wel even een traantje wegpinken. Ik vind het heel erg mooi. Ik was en ben trots op mijn vader en vandaag een tikkie meer. Ik ben heel dankbaar dat dit heeft kunnen gebeuren.”