Is de eikenprocessierups al actief?

Al jaren is het een terugkerend gespreksonderwerp; de eikenprocessierups. Hij is berucht om zijn brandhaartjes, welke tot flinke irritaties kunnen leiden op onze huid. De bestrijding van de rups is succesvol; afgelopen jaar is de populatie met 65% geslonken ten opzichte van het jaar ervoor.

“Die teruglopende populatie is een positieve start van dit seizoen”, zegt boswachter Jonathan Leeuwis van Staatsbosbeheer. “Toch is het nog steeds zaak om alert te blijven. Bij harde wind zou ik bijvoorbeeld adviseren om niet onder een rij met eiken door te lopen, probeer er dan omheen te lopen. Wat ook helpt is het dragen van langere kleding.”

Wanneer is de eikenprocessierups actief?
“Het is dit jaar langer koud dan andere jaren, waardoor de bladgroei van de eik iets achterloopt. Maar zo langzamerhand beginnen de eiken steeds meer blad te krijgen, en dat betekent dat er meer voedsel is voor de eikenprocessierups. Naarmate de rups groeit ontwikkelt hij de brandhaartjes die vervelend kunnen zijn voor de mens. De verwachting is dat de rupsen rond 20 mei in die fase zitten.

De eikenprocessierups is 1 van de 2000 nachtvlinders die wij in Nederland hebben. Het is een donzig vlindertje die zijn eitjes legt in de zomereik.

Bestrijding
“In de Rottemeren zuigen wij (van Staatsbosbeheer) de nesten weg met grote stofzuigers”, vertelt Jonathan. “Op die manier hebben mensen zo min mogelijk last van de rups. Wij doen dit alleen langs de paden en niet in het bos zelf. Als je de nesten in de bosvakken laat zitten kunnen hier namelijk wespen of vliegen inkruipen. Dit zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en dus een vorm van natuurlijke bestrijding.”

“Mensen hoeven zich geen grote zorgen te maken om de rups. Ik werk nu al 5,5 jaar in dit gebied en heb, eerlijk gezegd, nog nooit last gehad van het beestje. Het is goed om op te letten, zeker als het hard waait. Maar de eikenprocessierups is absoluut geen reden tot paniek.”

Nieuwsgierig naar de tv-reportage met Jonathan? Deze is vanaf vanavond 18:00 te zien in Lansingerland Actueel, het weekjournaal van de omroep.