Tweede Wereldoorlog museum in Bleiswijk

Hij is pas 20 jaar, maar heeft al heel lang een grote interesse in alles dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Stijn Molleman heeft zelfs zijn eigen museum. “Mijn vader kocht een garagebox tegenover ons huis. Die heb ik toen direct geclaimd, ik droomde er namelijk al een tijdje van om mijn eigen oorlogsmuseum te hebben”.

Hoe het begon
“Mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog is begonnen met de verhalen van mijn opa”, vertelt Stijn. “Opa heeft de oorlog heel bewust meegemaakt en nam mij als kleine jongen mee naar museums. Ik kocht daar een lampje van het Britse leger, die vond ik reuze interessant. Daarna ging ik naar een aantal rommelmarkten en daar vond ik nog meer spullen uit 1940-1945”.

“Toen ik eenmaal wat spullen had verzameld ben ik in de familie vragen gaan stellen, hoe hebben zij de oorlog meegemaakt? Al snel kwamen er allerlei verhalen op tafel. Oma had zelfs nog wat spullen uit die tijd. En zo is mijn interesse enorm gaan groeien. Net als het aantal voorwerpen dat ik verzamelde”.

En dus werd het tijd voor een eigen plek. Een locatie waar Stijn al zijn bijzondere spullen kwijt kan.

Depot 40-45
Aan de Rembrandtlaan 2 in Bleiswijk staan garageboxen, waarvan er 1 wel erg bijzonder is ingericht. Stijn heeft deze plek omgedoopt tot zijn “Depot 40-45”.

“Er staat hier van alles uit de Tweede Wereldoorlog”, vertelt hij. “Ik ga open op aanvraag of op bijzondere dagen, zoals donderdag 4 en vrijdag 5 mei aanstaande. Aan bezoekers vertel ik dan over hetgeen er in mijn museum te zien is, maar geef ik ook uitleg over wat er destijds in onze gemeente gebeurde. Ik heb veel kennis opgedaan van wat zich lokaal afspeelde. Dus mensen die interesse hebben om hier meer over te leren, wees vrij om langs te komen”.

Depot 40-45, aan de Rembrandtlaan 2 in Bleiswijk, is geopend op 4 en 5 mei van 13.00 tot 19.00 uur en op afspraak. De tv-reportage met Stijn zie je hieronder.