Deel 4: Paasweekend in Vaticaanstad: Bedankt voor de bloemen!

Je hebt het ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen: “Bedankt voor de bloemen!”. Jaarlijks levert Nederland, en in het bijzonder de Berkelse bloemist Piet van der Burg, de bloemen voor de paaszegen in Rome. Na maanden van voorbereiding reizen Piet en zijn gezelschap met Pasen naar Vaticaanstad om het Sint-Pietersplein te versieren. Maar wat gebeurt er daar eigenlijk allemaal?

Witte Donderdag
Op de donderdag voor Pasen arriveren Piet en zijn mensen in Rome per vliegtuig. Het gezelschap dat Piet meeneemt bestaat uit enkele professionals uit de bloemwereld, die Piet tijdens zijn werkzaamheden met hun kennis en ervaring kunnen assisteren. Ook Piet zijn vrouw en (schoon)kinderen zijn aanwezig voor de welkome ondersteuning. Het team wordt verder aangevuld door mensen die meegaan vanuit de bedrijven die de bloemen sponsoren.

Het is een team van mensen dat precies weet wat de werkzaamheden rondom de aankleding van het plein inhoudt, en dat perfect op elkaar is ingespeeld. Niet onbelangrijk, wat in relatief korte tijd moet er veel gebeuren. Van rozen steken, stellages bouwen tot sjouwwerk.

Rond de klok van 14:00 arriveert de vrachtwagen met Nederlandse bloemen. De wagen wordt toegelaten in de tuinen van de paus, waar de voorbereidingen plaatsvinden. Op donderdagmiddag wordt de vrachtwagen uitgeladen en beginnen de eerste werkzaamheden in aanloop naar 1e paasdag.

Goede Vrijdag
Vrijdagochtend meldt het team van Piet zich weer vroeg in de tuinen. Die dag worden de boeketten gemaakt, net als het bloemstuk dat zal pronken op het balkon waar de paus komt te staan. Ook worden er verhogingen gemaakt, waar de rozen in gestoken worden. Maar liefst tienduizend rozen zullen dit jaar geplaatst worden langs het altaar, en die moeten natuurlijk wel goed zichtbaar zijn. Een behoorlijke klus, want iedere roos moet zijn plekje krijgen.

“Zaterdagochtend gaan we alle bloemen plaatsen op het Sint-Pietersplein”, vertelt Piet van der Burg. “Zonder de voorbereidingen, in de tuinen van de paus, die wij donderdagmiddag en vrijdag doen is dat niet mogelijk. Het is anderhalve dag hard werken, maar op een unieke plek als deze hoor je ons daar niet over klagen.”

Stille Zaterdag
En dan breekt een regenachtige zaterdagochtend aan. Om 06:30 wordt de vrachtwagen, met alle geprepareerde bloemen, vakkundig op het Sint-Pietersplein geparkeerd. Het gedeelte waar de paaszegen zal plaatsvinden is afgesloten voor publiek, waardoor het team van Piet alle ruimte heeft om te werken. Tot einde middag hebben zij hiervoor de tijd, hierna moet het klaar zijn. Deze dag wordt er vooral veel tilwerk verzet, om de bloemen op het perfecte plekje te krijgen. Ook worden de verhogingen (stellages) opgebouwd, zodat de bloemen straks voor iedereen mooi zichtbaar zijn.

Gedurende de dag wordt het plein steeds kleurrijker, en ook de zon breekt door. Onder toeziend oog van toeristen worden de bloemen op hun plek gezet. Een mooi schouwspel. Ook is er tijd voor een traditioneel moment; er worden bloemen geschonken aan de Frienzenkerk. Dat is het instituut dat officieel opdrachtgever is voor het aanleveren van de Nederlandse bloemen aan Vaticaanstad. Op een steenworp afstand van het plein ligt die kerk. En niemand minder dan Nederlands bekendste priester, Antoine Bodar, is hier de rector. Hij is aanwezig als twee teamleden van Piet de bloemen komen langsbrengen en neemt deze dankbaar in ontvangst.

Na afloop van een dag hard werken is de bloemarrangeur uit Berkel een meer dan tevreden man. “De regen is voor ons niet leuk geweest, maar voor de bloemen is dat geen probleem”, zegt hij lachend. “Als het morgen maar droog is, tijdens de paaszegen. Ik ben in ieder geval ontzettend blij met hoe het plein er nu bijstaat, dit is precies zoals ik het voor ogen had”.

1e Paasdag
En dan breekt de grote dag aan. De dag van de paaszegen. Het team van Piet is uitgenodigd om vooraan op het plein plaats te nemen, op een plek naast het altaar waar zij de paus bijna kunnen aanraken. Zo dichtbij. Wat volgt, op een zonovergoten Sint-Pietersplein, is een indrukwekkende plechtigheid. Wereldwijd gevolgd door één miljard mensen. Kijkers die allemaal kunnen zien hoe prachtig het plein is aangekleed.

Na afloop van de paasmis, die de paus vanaf het altaar beleefd, is het tijd voor de ronde over het plein in de pausmobiel. Terwijl de paus zwaaiend over het plein rijdt worden Piet en zijn gezelschap naar binnen gebracht (het paleis in), naar een ruimte achter het balkon. Zodra de paus klaar is met zijn ronde over het plein spreekt hij de paaszegen uit vanaf het balkon, waarna het publiek en de televisiekijkers huiswaarts keren. Dit geldt niet voor Piet, want ieder teamlid mag de paus nog een vrolijk Pasen wensen.

“Het was heel bijzonder”, vertelt Piet over dit moment. “Ik heb tegen de paus gezegd: alstublieft, de bloemen zijn voor u. En toen pakte hij weer allebei mijn handen, net als vorig jaar. De paus was vrij broos, maar toen wij langskwamen was hij helder en ook heel dankbaar. Het was een prachtig moment om het hele evenement mee af te sluiten”.

De serie “Bedankt voor de bloemen!” volgt Piet tijdens zijn reis van bloemzaadje tot Vaticaanstad. Bovenstaand artikel is een beknopte samenvatting van slotaflevering 4. Deze aflevering is nu te zien via onderstaande link. Kijkt u liever op tv? In de week van 12 april tot 19 april is de aflevering herhaaldelijk te zien bij RTV Lansingerland tussen 06:00 en 18:00. Op 15 april om 17:30 ziet u aflevering 3 & 4 ook bij TV Rijnmond.