Deel 3: De reis naar Rome: Bedankt voor de bloemen!

Je hebt het ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen: “Bedankt voor de bloemen!”. Jaarlijks levert Nederland, en in het bijzonder de Berkelse bloemist Piet van der Burg, de bloemen voor de paaszegen in Rome. Maar hoe worden die Nederlandse bloemen eigenlijk vervoerd naar Vaticaanstad? En waarom worden de bloemen in Keukenhof gezegend door de bisschop?

Op reis
Op paaszondag, als de paus tussen de Nederlandse bloemenpracht staat, moeten de bloemen en planten er perfect uitzien. En dus is het belangrijk dat deze op de juiste manier worden vervoerd naar Rome.

Zes dagen voor de paaszegen worden alle bloemen en planten aangeleverd bij de vrachtwagentransporteur in Noordwijkerhout. De bloemen zijn dan precies in het stadium dat zij nog één week nodig hebben tot de ultieme bloei. In een grote schuur worden alle gesponsorde bloemen en planten verzameld, alvorens zij ingeladen worden in de karakteristieke vrachtwagen waarover het transportbedrijf beschikt: een wagen waarop Nederlandse tulpen pronken (zie onderstaande afbeelding). Al jaren verzorgt het vrachtwagenbedrijf  het vervoer van de bloemen naar Vaticaanstad: een rit van 1700 kilometer. Dat de bloemen en planten die reis goed doorkomen, is van cruciaal belang.

“Om de bloemen op zijn mooist in Rome te krijgen is over alles nagedacht”, vertelt Daan van der Slot, vrachtwagenchauffeur. “De producten staan in fusten met water, dit maakt dat zij tijdens de 48 uur durende reis voldoende water krijgen. Een andere belangrijke factor is temperatuur, er zijn planten die koel moeten staan, maar ook bloemen die wij moeten vervoeren bij kamertemperatuur”.

“Achterin de wagen is een koelelement geplaatst. Deze zorgt dat er continu gekoeld wordt in de wagen. In dat achterste gedeelte (van de wagen) plaatsen wij de bloemen en planten die deze koude temperatuur nodig hebben. Door middel van een tussenschot sluiten wij die gekoelde ruimte af, waardoor er in het voorste deel van de wagen ook plek is voor producten die niet gekoeld hoeven worden. Het is een technisch foefje, waardoor alle producten meekunnen in deze vrachtwagen. En waardoor zij er op zijn paasbest uitzien tijdens de zegen van de paus”.

Een symbolisch moment
Op de dinsdag voor Pasen vertrekt de volgeladen vrachtwagen naar Vaticaanstad, maar niet voordat er traditioneel een tussenstop wordt gemaakt in Keukenhof (Lisse, Nederland).

De bloemen en planten worden daar gezegend door de bisschop van Rotterdam. Een christelijk ritueel waarbij de bloemen worden besprenkelt met wijnwater. “Op deze manier willen wij God danken voor de prachtige natuur en bloemenpracht die ons is geschonken”, vertelt bisschop Van den Hende na afloop van de zegening. “Ook vragen wij God om zicht te ontfermen over de vrachtwagenchauffeurs, de bloemarrangeur en de mensen om hen heen”.

Diaken Iwan Ossewijer, die de zegening tevens bijwoont, voegt hier aan toe: “Het is geen hocus pocus, of een magische beweging die de veiligheid van de mensen garandeert. Maar wij vragen God om een blijk van vertrouwen. Vertrouwen in een goede reis voor bloem en mens”.

Keukenhof
De zegening van de bloemen vindt ieder jaar, op de dinsdag voor Pasen, plaats in Keukenhof. Het ritueel wordt bijgewoond door de bisschop, diaken en bloemarrangeur. Ook de vrachtwagenchauffeurs zijn aanwezig, na de zegening vertrekken zij direct richting Italië.

Piet van der Burg zijn reis van bloemzaadje tot Vaticaanstad is nu voor het eerst te volgen via de serie “Bedankt voor de bloemen!”

Aankomst in Rome
Twee dagen na de zegening in Keukenhof arriveren de bloemen en planten, op witte donderdag, in Rome. Bloemarrangeur Piet van der Burg en zijn team zijn dan inmiddels ook gearriveerd, zodat zij de vrachtwagen persoonlijk kunnen ontvangen in de tuinen van de paus. Vanaf dat moment beginnen de eerste werkzaamheden in aanloop naar paaszondag. Wil je weten hoe dat verloopt? Houd dan onze website in de gaten voor deel 4 van “Bedankt voor de bloemen!”.

De serie “Bedankt voor de bloemen!” volgt Piet tijdens zijn reis van bloemzaadje tot Vaticaanstad. Bovenstaand artikel is een beknopte samenvatting van aflevering 3. Die derde aflevering is nu te zien via onderstaande link. Kijkt u liever op tv? In de week van 5 april tot 12 april is de aflevering herhaaldelijk te zien bij RTV Lansingerland tussen 06:00 en 18:00. Op 15 april om 17:30 ziet u aflevering 3 & 4 ook bij TV Rijnmond.