Bloemzegening met Berkels tintje in Keukenhof

Tienduizend Nederlandse bloemen die deze week vertrekken naar Rome voor paaszondag, zijn dinsdag in de Keukenhof gezegend. Dat gebeurde door de Rotterdamse bisschop Hans van den Hende. “Miljoenen mensen zullen luisteren naar de paus en kijken naar de viering. Dat de Nederlandse bloemen daar een heel decor vormen, is een bijzondere uiting van de grote deskundigheid die in Nederland ontwikkeld is over planten en bloemen”, zegt de bisschop tegen RTV Lansingerland.

Al meer dan dertig jaar verzorgt Nederland de bloemen voor de paus met pasen. De Berkelse bloemist Piet van der Burg is als hoofdarrangeur dit jaar opnieuw verantwoordelijk voor de Nederlandse bloemenzee op het Vaticaanplein. Dinsdag werden de bloemen door de kwekers afgegeven bij de Keukenhof. Daarna sprak de bisschop dinsdag zijn zegen (een gebed) uit en besprenkelde de bloemen met wijwater, onder grote belangstelling van de pers.

“We kunnen alles verfijnen en zelfs de bloeitijd een beetje beïnvloeden, maar de groeikracht en de oorsprong van leven is aan god gegeven”, zegt de Rotterdamse bisschop. “Met het zegenen van de bloemen danken we God hiervoor en vragen we tegelijkertijd voor een veilige reis voor de chauffeurs en voor een goede mogelijkheid om het Sint-Pietersplein te versieren.”

Roos als hoofdbloem
De voorbereidingen van hoofdarrangeur Van der Burg voor het aankleden van het Vaticaan zijn maanden geleden al begonnen, met het vinden van sponsoren en het intekenen van het ontwerp. Deze week reist hij met een team af naar Rome om het Vaticaan aan te kleden met duizenden bloemen van Nederlandse kwekers. Dit jaar gaan er onder meer narcissen, anthuriums en chrysanten mee.

De hoofdbloem is dit jaar de roos. “Op het Sint-Pietersplein komt een altaar, waar de paus zijn mis doet. Rond die plek zullen dit jaar duizenden rozen worden geplaatst, dat gaat een fantastisch gezicht geven”, zegt Van der Burg daarover. “Alle andere bloemen verwerken wij in grote objecten, zoals bloemstukken. Deze worden op verschillende plekken op het plein neergezet.”

De bloemen vertrekken dinsdag in een vrachtwagen met aanhanger naar Rome. Van der Burg volgt een paar dagen later, met het vliegtuig. “Ik vind het fijn dat er veel belangstelling is voor de zegening. Het is altijd een leuke bijeenkomst.”

De serie ‘Bedankt voor de bloemen!’ volgt de Berkelse bloemist Piet tijdens zijn reis van bloemzaadje tot Vaticaanstad. Aflevering 1 en 2 van deze serie zijn online al terug te vinden.