Deel 1: Het avontuur begint: Bedankt voor de bloemen!

Je hebt het ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen: “Bedankt voor de bloemen!”. Jaarlijks levert Nederland, en in het bijzonder de Berkelse bloemist Piet van der Burg, de bloemen voor de paaszegen in Rome. Maar hoe komt hij eigenlijk aan deze eretaak? En hoe is het om de paus te ontmoeten?

Het einde van een tijdperk
Al meer dan 30 jaar verzorgt Nederland de bloemen voor de paus met Pasen. De bloemen worden geschonken aan het Vaticaan door de Nederlandse sierteeltsector, maar door de coronapandemie leek daar een einde aan te komen. In 2020 en 2021 werd het Sint-Pietersplein helemaal niet aangekleed met bloemen. Begin 2022 kwam voormalig hoofdarrangeur, Paul Deckers, met een vervelende boodschap: “Covid heeft de nieuwe sponsoren helaas doen besluiten om af te zien van de eerder toegezegde sponsoring van het project. Hierdoor heb ik moeten besluiten om een punt te zetten achter de traditie om het Sint-Pietersplein op te fleuren. Ik vind dit heel erg sneu”.

Daarmee leek er een einde te komen aan een trotse gewoonte. Maar gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden…

De reddende engel: Piet van der Burg
Piet van der Burg is 77 jaar oud en woonachtig in Lansingerland. Piet groeide op in een rooms-katholiek gezin en is van kleins af aan betrokken geweest in de bloemenzaak van zijn ouders. Hij vond de bloemwereld zo interessant dat hij vastbesloten was om hier zijn werk van te maken. Eerst doorliep Piet de opleiding bloemsierkunst, om daar al snel de meesteropleiding aan toe te voegen. Het was de start van een rijke carrière. Zo werd Piet in 1980 Europees kampioen bloemsierkunst, verzorgde hij de aankleding van het huwelijk van koning Willem-Alexander en Maxima en was hij gastdocent en jurylid in landen als Duitsland, Frankrijk, Taiwan en Japan.

Toen de voormalig hoofdarrangeur van de paus, Paul Deckers, de handdoek (vorig jaar) in de ring gooide is Piet benaderd door de Friezenkerk; het instituut dat door het Vaticaan is aangesteld als officiële opdrachtgever voor het leveren van de bloemen. Toen zij Piet vroegen om de Nederlandse traditie voort te zetten twijfelde hij geen moment:

Piet: “Het is een geste aan de paus van Nederland, onze bloemen mogen niet ontbreken”

En dus nam Piet de taak van hoofdarrangeur met trots op zich. Met succes, want al snel werd duidelijk dat de sponsoren zich weer aanmelden. Met dank aan Piet zag het Sint-Pietersplein er in 2022 weer als vanouds uit: aangekleed met Nederlandse bloemen. Een staaltje vakmanschap dat dit jaar opnieuw van hem gevraagd wordt.

Het project
De voorbereidingen in aanloop naar Pasen beginnen voor Piet al in oktober. In het najaar houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met het bezoeken van sponsoren. Alle bloemen die naar Vaticaanstad gaan zijn een gift voor de paus, geschonken door de Nederlandse sierteeltsector. De bloemenzee op het Sint-Pietersplein is dan ook echt een Nederlands stukje trots. Voor Piet is het in die eerste maanden van belang om te inventariseren welke sponsoren er dit jaar weer meedoen.

Zodra duidelijk is welke bloemen er gesponsord worden kan Piet beginnen met de ontwerptekening. Op een plattegrond van het Sint-Pietersplein wordt iedere bloem zorgvuldig ingetekend, zodat met Pasen precies duidelijk is welke bloemen waar moeten worden neergezet. Op de donderdag voor Pasen vliegt een door Piet samengesteld team van mensen naar Vaticaanstad, om het plein aan te kleden zoals vooraf geschetst op de ontwerptekening. Die werkzaamheden duren 2 à 3 dagen.

Piet zijn reis van bloemzaadje tot Vaticaanstad is nu voor het eerst te volgen via de serie “Bedankt voor de bloemen!”

Bedankt voor de bloemen
In het verleden sprak de paus publiekelijk een dankwoord uit, gericht aan Nederland. Het zinnetje “bedankt voor de bloemen” is algemeen bekend. De huidige paus heeft zijn dankbaarheid niet publiekelijk getoond, maar achter de schermen is dit wel degelijk gebeurt.

Na afloop van de Paaszegen van 2022 zijn Piet en zijn team op audiëntie geweest bij de Paus. Nadat iedereen uit Piet zijn team een handdruk van de paus had ontvangen kreeg hij zelf de mogelijkheid om enkele woorden met de paus te wisselen. In vloeiend Italiaans vertelde Piet de paus: “alstublieft, de bloemen zijn voor u”.

Onvergetelijk
In reactie op Piet zijn woorden pakte de paus zijn handen vast. “Dan ga je door de grond”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Piet hierover. “Ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen, maar dat is een heel bijzonder moment. Er gaat dan iets door je heen wat heel erg warm is”.

De televisieserie “Bedankt voor de bloemen!” volgt Piet tijdens zijn reis van bloemzaadje tot Vaticaanstad. Bovenstaand artikel is een beknopte samenvatting van aflevering 1. Die eerste aflevering is nu te zien via onderstaande link. Kijkt u liever op tv? In de week van 22 tot 29 maart is de aflevering herhaaldelijk te zien bij RTV Lansingerland tussen 06:00 en 18:00. Op 8 april om 17:30 ziet u aflevering 1 & 2 ook bij TV Rijnmond.