De Ramadan is begonnen

Donderdag is voor veel moslims de Ramadan begonnen. Dat is een heilige maand waarin zij zich onthouden van voedsel en drinken tot de zon ondergaat. Het is een periode waarin de islamitische gemeenschap innerlijke rust vindt, veelal door samen extra stil te staan bij het geloof. Ook in Lansingerland wordt meegedaan aan deze heilige periode.

“De Ramadan is de heilige maand voor moslims”, vertelt Brahim Miskukuh, bestuurslid bij de El-Fath moskee in Bergschenhoek. “Het is de negende maand binnen het islamitische kalenderjaar. Een maand waar wij het hele jaar naar toe leven. Voor de gelovige moslim is dit zelfs de belangrijkste maand van het jaar”.

Bij die woorden sluit Mohsin El Hachioui, die op donderdagavond de moskee bezocht voor het gebed, zich volledig aan. “Als moslim is het belangrijk dat je meedoet aan de Ramadan. Deze maand geeft je een boost voor de rest van het jaar. Het is eigenlijk een training voor het geloof. Als je die lijn het hele jaar kan doorzetten, dan doe je het heel erg goed. Het gaat om persoonlijke groei”.

De islam kent vijf belangrijke zuilen, de Ramadan is er daar één van. “Wij willen graag het eeuwige paradijs behalen”, zegt Brahim. “En daarvoor moet je de vijf zuilen volgen en doen wat god je opdraagt. Dus eigenlijk is de reden v.d. Ramadan heel simpel: het moet. En het is goed voor andere mensen”.

“Tijdens de Ramadan is het belangrijk om er te zijn voor de medemens. Wij hebben het hier eigenlijk heel makkelijk”, zegt Mustaffa El Haddad, die de moskee eveneens bezoekt voor het gebed. “In deze tijd gaan je gedachte uit naar mensen die geen middelen hebben om te eten en drinken. Het is een periode waarin je extra stilstaat bij het geloof, en de koran leest. Deze tijd geeft je persoonlijke rust”.

Tijdens de Ramadan zal de moskee van Lansingerland extra druk bezocht worden. “Wij verwachten tijdens de Ramadan dagelijks 150 tot 400 man”, vertelt Brahim. “Met een uitschieter op de 27e dag, die dag is net iets heiliger dan de andere”.

“In de avond bidden de aanwezigen het taraweeh gebed. Dat doen wij gezamenlijk onder leiding van de imam”, vervolgt Brahim. “Ook maken wij van woensdag tot zondag iftar maaltijden klaar, dat zijn maaltijden die na zonsondergang worden gegeten. We doen dat voor iedereen, van mensen die eenzaam zijn tot zieke mensen. Dat maakt deze tijd zo mooi, het gaat om omkijken naar elkaar”.