John Hofman ontvangt gemeentelijke erepenning

Afgelopen zaterdag, tijdens het Lenteconcert van Concordia, heeft wethouder Titia Cnossen een gemeentelijke erepenning uitgereikt aan John Hofman. John zet zich al jaren in voor de lokale journalistiek in Lansingerland. Het moment van de uitreiking was een complete verassing voor John, die uit het niets werd toegezongen door zijn eigen dochter.

“Het Lenteconcert werd onderbroken op een heel speciale manier”, vertelt wethouder Titia Cnossen. “Lianne van Dorp, de dochter van John Hofman, verscheen ineens ten tonele en zong een prachtige chanson. John, die dacht dat hij aanwezig was om foto’s te maken voor de krant, bleef nietsvermoedend zijn werk doen”.

Het prachtige lied van Lianne werd met applaus ontvangen, desondanks had vaderlief nog steeds geen flauw idee van wat er echt gaande was. Zelfs niet toen er werd aangekondigd dat wethouder Cnossen een erepenning ging uitreiken.

“Terwijl ik klaarstond om foto’s te maken was ik aan het nadenken”, vertelt John. “Ik was benieuwd voor wie de erepenning zou zijn. In eerste instantie dacht ik aan iemand van de muziekvereniging, het gebeurt wel vaker dat iemand tijdens zo’n concert in het zonnetje wordt gezet. Maar toen werd ineens mijn naam genoemd. Ik dacht: ze zullen mij wel nodig hebben voor aanvullende informatie. Maar tot mijn stomme verbazing kreeg ik de erepenning”.

“Mijn vader was heel verrast. Hij had in eerste instantie niet eens door dat ik er stond”, vertelt Lianne lachend. “Ik zag hem staan met zijn camera en ineens zag ik dat hij mij herkende. Dat was leuk. Wij zijn allemaal echt ontzettend trots”.


Erepenning
Het college van Lansingerland kent de erepenning in zilver slechts in bijzondere gevallen toe. Dit gebeurt als blijk van bijzonder grote waardering en erkentelijkheid. De eer komt toe aan mensen die zich voor de gemeente in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt.

“Ik heb het even nagevraagd, maar zo’n erepenning wordt helemaal niet vaak uitgereikt in Lansingerland”, vertelt wethouder Cnossen. “Dat benadrukt maar dat dit echt een bijzonder moment is”.

Ere wie ere toekomt
“John werkt al ontzettend lang voor de krant”, zegt Lianne. “Mijn vader kan niet stilzitten, dus voor hem is dit de perfecte job. Hij schrijft veel over verenigingen en muziek, voornamelijk over cultuur. Ik denk dat dit goed is voor de gemeente, en dat hij deze erepenning ook echt heeft verdiend”.

De glimlach van John is zaterdagavond niet meer van zijn gezicht verdwenen. “Ik had van mijn leven niet verwacht dat ik een keer een lintje of wat dan ook zou krijgen. Ik doe gewoon mijn werk. Maar dit maakt mij ontzettend trots”.