Verkiezingsdag in Lansingerland: welke partij is hier de grootste?

De voorlopige uitslagen van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in Lansingerland zijn bekend. Bij de Provinciale Staten is de VVD als winnaar uit de bus gekomen. Bij het hoogheemraadschap van Delfland is BBB de grootste partij. Bij Schieland en de Krimpenerwaard is dat de VVD.

In totaal zijn er in Lansingerland voor de Provinciale Staten 28.178 geldige stemmen uitgebracht. Het opkomstpercentage was 60%. Voor het hoogheemraadschap van Delfland waren dat 13.815 geldige stemmen met een opkomstpercentage van 57%. Voor Schieland en de Krimpenerwaard werden er 13.840 geldige stemmen geteld, met een opkomstpercentage van 58%.

Eerste reactie van de burgemeester

Burgemeester Pieter van de Stadt is erg tevreden over het verloop van de verkiezingsdag. “Het opkomstpercentage is iets hoger dan vier jaar geleden”, vertelt hij. “Mooi dat zoveel inwoners hebben gestemd”.

De hoge opkomst is een opsteker voor de gemeente. Mede omdat zij moeite hebben gedaan om stemmen voor iedereen mogelijk te maken.

Pilot met inclusief stembureau

“Op het gemeentehuis hebben wij een inclusief stembureau gemaakt, dat is nieuw ten opzichte van voorgaande jaren”, vertelt Sander Spierenburg (Projectleider Verkiezingen). “Als gemeente vinden wij het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving, en daar hoort ook stemmen bij. Het stembureau was er speciaal voor mensen met een beperking, zodat zij zoveel mogelijk zelfstandig hun stem konden uitbrengen”.

“Het inclusieve stembureau had diverse voorzieningen”, vervolgt Julian Reedijk (teamlid projectgroep verkiezingen). “Zo was er een stemmal met audio-ondersteuning (soundbox). Dit is voor mensen met een visuele- of handcoördinatiebeperking. Ook was er een gebarentolk aanwezig voor mensen met een auditieve beperking. Tot slot wilde wij de ruimte prikkelarm houden”.

Of het inclusieve stembureau bij nieuwe verkiezingen weer terugkomt zal moeten blijken: “We gaan evalueren hoe dit heeft uitpakt”, zegt Sander Spierenburg. “Maar mijn wens is, in de toekomst, om iedere dorpskern van zo’n inclusief stembureau te voorzien”.

Op naar de definitieve uitslag

Vandaag, donderdag 16 maart, rond 16.00 uur verwacht de gemeente niet alleen de uitslag op lijstniveau te presenteren, maar ook hoeveel stemmen de kandidaten van de deelnemende partijen hebben ontvangen. Dit is live te volgen via de verkiezingswebsite van de gemeente, welke u hier kunt vinden.

Nieuwsgierig naar de tv-reportage over het inclusieve stembureau? Deze is vanaf morgenavond 18:00 te zien in “Lansingerland Actueel” van week 11.