Minister Karien van Gennip bezoekt speeltuin De Kievit

Afgelopen weekend stond in het teken van NLdoet. Dit is een landelijke campagne waarbij zoveel mogelijk Nederlanders worden gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CDA) besloot dit jaar om de vrijwilligers van speeltuin De Kievit in Berkel en Rodenrijs te helpen. En dus kwam zij op zaterdag naar Lansingerland.

“Vandaag is een dag waarop je samen grote klussen doet”, zegt zij. “Klusjes die vrijwilligers normaal gesproken alleen doen. Het is gezellig om te doen, en als je met zijn allen de handen uit de mouwen steekt is het werk zo gebeurt”.

Henk Milius, bestuurslid bij De Kievit, is hier dankbaar voor: “Zonder NLdoet hebben wij een probleem. Het zou onze ondergang betekenen. We hebben een beperkte groep vrijwilligers, en dankzij de opkomst van vandaag kun je in één keer zo ontzettend veel doen. En dat was hard nodig, want er moet nog e.e.a. gebeuren voordat wij onze deuren weer openen op 1 april. Iedere vrijwilliger is dan welkom”.

Iemand die zich zaterdag ook inzette voor de speeltuin is Jan Willem van den Beukel, fractievoorzitter CDA Lansingerland. Hij onderschrijft het belang van vrijwilligers in de gemeente: “NLDoet is een dag waarop wij vrijwilligers in het zonnetje zetten. Het is een beetje symbolisch, want op één dag kan je nooit zoveel werk verzetten als de vrijwilligers in één jaar doen. Lansingerland wordt echt draaiende gehouden door vrijwilligers, of het nou gaat om de speeltuin, sport- of muziekverenigingen. Daar mogen we best wat extra waardering voor uitspreken”.

De minister vult aan: “NLDoet is belangrijk omdat het laat zien hoeveel vrijwilligers er in Nederland zijn. Deze speeltuin wordt bijvoorbeeld draaiende gehouden door 55 vrijwilligers. Vrijwilligerswerk is cruciaal voor de omgeving, daardoor kan een speeltuin als deze bestaan. Daarnaast geeft vrijwilligerswerk mensen het gevoel dat zij ergens bij horen. Het geeft een gevoel van eigenwaarde en saamhorigheid”.

Mevrouw van Gennip vervolgt lachend: “Ik ben voor mijn werk veel bezig met stukken lezen, dan is zo’n ochtendje poetsen helemaal niet verkeerd. Het is lekker weer en er zijn hier gezellige mensen. Dit is echt leuk om te doen. Ik raad het iedereen aan: wordt vrijwilliger. En dat betekent natuurlijk niet alleen poetsen op zaterdagochtend, er zijn namelijk veel verschillende vormen van vrijwilligerswerk om uit te kiezen”.

Nieuwsgierig naar de tv-reportage met minister Karien van Gennip? Deze is vanaf vrijdag 18:00 te zien in het weekjournaal “Lansingerland Actueel” van week 11.