Wolfert Lyceum zet zich in voor Ghana

Afgelopen woensdag werd de aula van het Wolfert Lyceum omgetoverd tot een Ghana markt. Leerlingen uit de brugklas verkochten allerlei producten en lekkernijen. Ook waren er verschillende activiteiten te doen. Het doel was om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Geld dat een groepje bovenbouw leerlingen, over drie weken, persoonlijk naar Ghana gaat brengen.

Op de druk bezochte markt hangt een goede sfeer. Er is geen kraampje onbemand of zonder bezoekers. “Er zijn in totaal 21 kraampjes”, vertelt brugklasmentor Gabryelle Hartman. “De brugklasleerlingen hebben lessen gevolgd, waarin zij gezamenlijk hebben bedacht welke producten zij willen verkopen. Wij hebben geprobeerd om zoveel mogelijk verschillende dingen te bedenken, en dat is dit jaar uitstekend gelukt”.

Project Ghana

De opbrengst van de markt gaat naar het goede doel in Ghana. Een project waar het Wolfert Lyceum zich al jaren voor inzet. Het idee hiertoe kwam van aardrijkskunde docent; Diego van Parreren.

“In 2012 ben ik in Ghana geweest”, zegt Diego. “Ik werd meteen verliefd op het land en raakte bevriend met de reisleider. Toen ik later op het Wolfert Lyceum kwam werken ben ik naar de directeur gestapt. Ik heb toen gezegd: ik wil naar Ghana met mijn leerlingen en collega’s. Hij zei direct dat ik het mocht gaan regelen, en zodoende gaan wij nu ieder jaar die kant op”.

“In Ghana steunen wij diverse projecten”, vervolgt Diego. “Bijvoorbeeld voor 118 tienermoeders tussen de 13-18 jaar. Zij wonen in een dorpje in Ghana ter grootte van Bergschenhoek. Wij proberen die meiden een betere toekomst te geven door ze te ondersteunen in een pad richting de maatschappij. Dat kan op verschillende manieren, maar onze financiële bijdrage is daarin belangrijk”.

Op schoolreis naar Ghana

Alle leerlingen van het Wolfert Lyceum werken mee aan het project. De onderbouw haalt geld op via de Ghana markt. Een speciaal geselecteerd groepje bovenbouw leerlingen gaat over drie weken naar Ghana toe, om het ingezamelde geld op de juiste plek te brengen.

“Wij gaan naar Ghana en daar heb ik heel veel zin in”, vertelt Britt Steentjes (leerling 5 vwo). “Wij gaan voor een periode van 10 dagen en er staan heel veel dingen gepland. Zo gaan wij lesgeven op een basisschool, we lopen mee met leeftijdsgenoten en gaan naar het tienermoederhuis. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar wat wij daar allemaal gaan meemaken”.

Diego vervolgt: “De bovenbouw leerlingen krijgen niet een envelopje met het ingezamelde geld mee, wij gaan in Ghana echt kijken waar dat geld nodig is. Zo gaan wij naar een basisschool om te kijken wat daar ontbreekt. Stel dat wij geen tafels en stoelen zien, gaan wij naar de lokale timmerman. Wij betalen hem om tafels en stoelen te maken. Die schenken we vervolgens aan de school.”

Nieuwsgierig naar de tv-reportage over de Ghana markt? Deze is vanavond te zien in het weekjournaal “Lansingerland Actueel” van week 10.