Ashley Veldhuyzen, van Amerikaanse danseres tot Berkelse choreograaf

Het Nationaal Jeugd Musical Theater speelt sinds 19 februari haar nieuwe tourproductie Robin Hood de musical in het Isala Theater in Capelle aan de IJssel. De choreografie is in handen van Ashley Veldhuyzen uit Berkel en Rodenrijs.

Het NJMT produceert musicals voor en door jongeren, en is onder andere bekend van Peter Pan: het echte verhaal, Kruistocht in Spijkerbroek, Koning van Katoren en Alice in Wonderland. Naast de jongeren spelen enkele volwassen professionals mee zoals Cystine Carreon, Ruben Kuppens en Louis van Dijk.

Ashley groeide op in de Verenigde Staten, waar ze in een periode van bijna tien jaar meerdere nationale titels en prijzen ontving als professionele (wedstrijd)danseres. Ze studeerde aan Northpointe Dance Academy & Pinnell Dance Center in Columbus Ohio. Daarvoor studeerde ze onder andere aan de Ballet Magnificent Summer Ballet Intensive in Jackson, Mississippi en het Broadway Dance Center in New York.

Tijdens haar middelbare schooltijd, trad ze al op in verschillende musical- en theaterproducties, waaronder The Sound of Musical, 42nd Street en vertolkte de rol van Iris Kelly in de musical Fame. In 2001 trad ze op in de televisieshow Showstoppers American Dance Championships Television en plaatste zich in de top 5 met haar dansgroep.

In 2006 werkte ze in Los Angeles bij Stiletto Entertainment als danseres en vervolgens als bedrijfsleider voor de productieshows op de schepen van de Holland America Line. Ashley verhuisde in 2011 naar Rotterdam en heeft sindsdien gewerkt bij Dansschool Kralingen, De Ballet- en Dansstudio Schiedam Vlaardingen, Circle Dance en het dansprogramma van het Leonardo College in Leiden.

Daarna werd ze hoofdcoördinator en trainer voor het Dansacademie programma van het Nationaal Jeugd Musical Theater in Amsterdam. De Dansacademie bereidt dansers voor op werk in de professionele wereld. Elk jaar organiseert ze daarnaast een speciale benefietdansvoorstelling voor Fight Cancer. En ze choreografeert de tourmusicals van het NJMT waaronder Kruistocht in Spijkerbroek, Koning van Katoren, Alice en Wonderland en dit jaar Robin Hood de musical.

Afgelopen maanden heeft ze de choreografie verzorgd voor Robin Hood de musical, een episch, avontuurlijk kostuumdrama over strijden voor gelijkheid en je stem laten gelden. Een belangrijke boodschap in de wereld van nu waarin er nog steeds te veel ongelijkheid heerst, niet ieder mens een stem heeft en het niet overal vanzelfsprekend is dat je mag zijn wie je bent. Ashley vond het erg leuk om Robin Hood de musical te maken, mede door de briljante muzikale tracks, gemaakt door componist, tekstschrijver en regisseur Elise Berends. In de voorstelling wisselen grote overweldigende massa scènes, spannende gevechten en indringende intieme momenten elkaar af. Het publiek kan volgens Ashley prachtige ballroom nummers met een moderne twist verwachten maar ook stoere bende scènes met een urban flair. Met een bewegend decor is ook een extra dimensie toegevoegd aan de algemene esthetiek op het podium.  “Ik ben erg trots op de show die we hebben gemaakt en hoop dat veel mensen in Nederland geïnspireerd zullen raken door dit verhaal.”, sluit ze af.