RTV Rijnmond en Kieskompas lanceren stemhulp Provinciale Statenverkiezingen

In samenwerking met de twaalf andere regionale omroepen en Kieskompas heeft Rijnmond een stemhulp ontwikkeld voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023 op 15 maart. Voor de provincie Zuid-Holland is deze stemhulp collectief tot stand gekomen in samenwerking met Omroep West. Door de samenwerking is het voor het eerst dat er een volledig onafhankelijke stemhulp beschikbaar is voor de Provinciale Statenverkiezingen van Zuid-Holland

Direct naar Kieskompas

Zuid-Hollandse onderwerpen

Er zijn onderwerpen die in het hele land spelen, zoals de opvang asielzoekers of komst van grote distributie-bedrijven. Maar omdat de provincies ook veel verschillen van elkaar, zijn er ook onderwerpen die regio-gebonden zijn. Zo is er bij de stemhulp van Rijnmond bijvoorbeeld aandacht voor de discussie die op dit moment speelt over de toekomst van Rotterdam The Hague Airport. Moet de luchthaven op termijn sluiten en plaatsmaken voor woningbouw of is de luchthaven juist te belangrijk voor dit gebied en moet het vliegveld blijven?

 

In de stemhulp is natuurlijk veel aandacht voor woningbouw. Moet de provincie een gemeente die te weinig aan sociale woningbouw doet meer dwingen dat te gaan doen? Moet woningbouw ook in het buitengebied toegestaan worden als daardoor groen verdwijnt,

Een ander belangrijk onderwerp in de stemhulp is klimaat en verduurzaming. Moeten er meer windmolens komen in Zuid-Holland of zonnepanelen op een weiland? En hoe ziet de toekomst van het Groene Hart eruit? Mag het grondwaterpeil omhoog en moeten er meer toeristen naar dit natuurgebied komen?

Direct naar Kieskompas

Volledig onafhankelijke stemhulp
Eerder werkte Kieskompas vooral samen met politici. Nu is de stemhulp gemaakt door journalisten. Verslaggevers van RTV Rijnmond en Omroep West hebben de belangrijkste thema’s uitgezocht en daar stellingen bij gemaakt. Alle stellingen zijn voorgelegd aan de politieke partijen om te beantwoorden. Na afloop zijn alle ingeleverde standpunten gecontroleerd.

Direct naar Kieskompas