Lansingerland wil goedkopere stadsverwarming

Wethouders van dertien gemeenten waaronder Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Lansingerland willen dat Eneco de prijzen voor stadsverwarming verlaagt. In een brief vragen ze het energiebedrijf ook uit te leggen hoe het huidige, hoge tarief tot stand gekomen is.

In Rotterdam hebben 55.000 huishoudens een aansluiting op de stadsverwarming. Met Capelle aan den IJssel en Lansingerland komen er nog eens 10.000 huishoudens bij.
Bij stadsverwarming is het niet mogelijk over te stappen naar een andere energieleverancier. Eén leverancier heeft per regio het alleenrecht op levering. Om die reden stelt de Autoriteit Consument en Markt het maximale tarief vast dat leveranciers in hun regio mogen rekenen.

Brandbrief
Eneco vraagt ruim 90 euro per gigajoule (GJ), het maximaal toegestane bedrag. Concurrenten Vattenfall en Ennatuurlijk rekenen respectievelijk 76,45 en 78,24 euro per GJ..
Wethouder Chantal Zeegers (D66) van klimaat tekende de brandbrief namens Rotterdam. Zij vroeg Eneco in januari ook al eens om het tarief te verlagen, omdat de prijs per GJ is verdubbeld in vergelijking met een jaar eerder. Klanten die meer warmte afnemen dan het prijsplafond toestaat, krijgen met deze hoge prijs te maken.
Energierekening verdubbelt: tienduizenden huishoudens vallen nog niet onder prijsplafond omdat ze stadswarmte gebruiken

Prijsplafond
Ook Den Haag, Pijnacker-Nootdorp. Zoetermeer, Delft, Utrecht, Amstelveen, Diemen, Amersfoort, Nieuwegein en Houten vrezen voor de betaalbaarheid van de stadswarmte, hoewel er dus ook voor stadsverwarming een prijsplafond is. Dat plafond is 47,38 euro per GJ tot een gebruik van 37 GJ. In de brief schrijven de dertien wethouders: “Ondanks het prijsplafond leidt het gebruiken van stadswarmte met dit maximale tarief tot flink hogere maandlasten.”
De wethouders willen dat Eneco uitlegt hoe hun hoge tarief tot stand is gekomen. “We nodigen u uit om ons nadere uitleg te geven over de uitgangspunten, de opbouw, de variabelen en zeker ook de afwegingen die bij de vaststelling van de tarieven gehanteerd zijn.”

De gemeenten stellen dat stadswarmte hard nodig zal zijn in de energietransitie. Ze zien stadsverwarming als ‘duurzame en toekomstbestendige’ energievoorziening. Het hoge tarief zou slecht kunnen uitpakken voor het draagvlak onder burgers voor stadswarmte.

Dit verhaal is gemaakt door onze mediapartner Rijnmond