Voorbereidingen voor het plaatsen van flexwoningen in volle gang

In het tweede kwartaal van dit jaar worden er flexwoningen geplaatst aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Er kunnen 150 Oekraïners en 80 inwoners uit Lansingerland wonen die met spoed een huis nodig hebben. Op het terrein is men druk doende om de infrastructuur te leggen. Ondertussen wordt in de fabriek hard gewerkt aan de woningen.

Flexwoningen

“Flexwoningen zijn woonunits die makkelijk en snel geplaatst kunnen worden”, vertelt Erik den Adel van C3 Living (fabrikant). “De woningen worden gefabriceerd in een grote hal, alvorens ze vervoerd worden naar de bestemmingslocatie. Eenmaal op locatie worden de huizen aangesloten op de voorzieningen, zoals elektra en water. Als dit is gebeurt zijn de woningen klaar voor gebruik”.

Erik vervolgt: “wij bouwen vier types woningen voor Lansingerland, onder andere het type A. Ter illustratie, dat zijn woningen van 26 vierkante meter. Wij kunnen wekelijks zo’n 7 tot 8 van dat soort units bouwen. Een woonruimte realiseren kan dus heel snel gaan. De andere types verschillen in grootte, en daarmee ook in bouwtijd. Maar het geeft een goede indruk van het werk dat wij leveren”.

Het idee achter de woningen is dat bewoning van relatief korte duur is; zo’n drie tot vijf jaar. Bewoners krijgen te maken met tijdelijke huurcontracten. Het betreft woonruimtes waar vluchtelingen en zogeheten spoedzoekers rust kunnen vinden, om van daaruit de toekomst verder vorm te geven. Deze vorm van woonruimte creëren is een initiatief van de gemeente Lansingerland en woningcorporatie 3B Wonen.

“Het zijn woningen die de eerste woningnood kunnen ledigen”, zegt Erik. “Het zijn vaak starterswoningen. Je ziet veel dat mensen na een relatief korte woonperiode doorstromen naar reguliere bouw. Maar het feit dat je deze flexwoningen snel kunt realiseren is gewoon heel aantrekkelijk, zeker met het tekort aan woningen waar Nederland mee kampt. Daarnaast zijn de units best comfortabel. Zeker in vergelijk met zeecontainers, die ook nog wel eens worden ingezet als woonruimte”.

De woningen zijn voorzien van alle basisbehoefte. De units worden geleverd inclusief keuken, toilet, douche en leefruimte. Hoeveel (leef)ruimte er is in de woning verschilt per type.

Aannemer

Voordat de flexwoningen definitief geplaatst kunnen worden moet de bestemmingslocatie hier wel op worden voorbereid. Op de Sporthoeklaan wordt dan ook niet stil gestaan.

“Wij installeren momenteel het riool, graven bouwkuipen, leggen de wegen aan, en trekken leidingen”, vertelt Martijn de Vos van aannemersbedrijf Dijkshoorn B.V. “Wij doen dus echt het grondwerk. Wij zijn nu zover dat de heimachine zijn werk kan doen. Deze legt de fundering. Zodra dit is gebeurt kan C3 Living, de fabrikant van de flexwoningen, de woonunits eenvoudig komen plaatsen.

De exacte datum is nog niet bekend, maar tussen april en juni moeten de werkzaamheden gereed zijn.