Lansingerland is weer even “Het rijk der Otterrotters”

Vier dagen lang zijn prins Nelis en prinses Kim de baas in Lansingerland. En dat betekent natuurlijk een periode van feest. Voor carnavalsvereniging De Otterrotters uit Bleiswijk zijn deze dagen het absolute hoogtepunt van het jaar. Van de raadzaal tot sportsbar Cheers, de feestgangers zetten de tent op zijn kop.  

De Sleuteloverdracht

Voordat het carnavalsfeest kon losbarsten stond er, traditioneel, een sleuteloverdracht gepland in het gemeentehuis. Op vrijdagavond overhandigde burgemeester Pieter van de Stadt zijn ambtsketting aan prins Nelis. Evenals de sleutel van Bleiswijk. Vanaf dat moment waren de prins en prinses de baas van het rijk der Otterrotters. Want onder die naam staat de gemeente bekend tijdens carnaval.

“Vanaf het moment dat mij verteld werd dat ik prins zou worden, kijk ik al uit naar de sleuteloverdracht”, vertelt prins Nelis op de bewuste avond. “Je weet dat de burgemeester de touwtjes uit handen gaat geven, en deze keer aan mij. Dit is echt een moment om naar uit te kijken. Wij zijn trots dat wij, als relatief jonge prins en prinses, deze voorbeeldfunctie krijgen. Het is echt een eer”.

Blaaskapel “Keep On Smiling” uit Delft begeleidde het prinselijk paar, de raad van elf en andere leden van de vereniging de raadzaal in. Na de nodige rondjes polonaise was het woord aan de burgemeester, die op ludieke wijze de aanwezigen toesprak. Hij deed dit middels een gedicht op rijm van elf coupletten. Ieder couplet werd luidkeels bejubeld met een “Alaaf”, de begroeting van carnavalsvierders onder elkaar.

Nadat de ambtsketting en sleutel officieel waren overhandigd aan prins Nelis, had de carnavalsvereniging nog een verassing voor de burgemeester in petto. Zij deden hem een fiets cadeau, waarop je achteruit moet trappen om vooruit te komen. Onder luidkeels gelach van de leden nam de burgemeester de fiets in ontvangst, alvorens hij door de raadzaal fietste.

Terwijl het bier in de rondte ging en carnavalsmuziek de raadzaal bleef vullen, naderde het officiële moment van de overdracht zijn einde. In polonaise vertrokken de feestvierders, om de avond een vervolg te geven in de kroeg.

De vereniging

De avond van de sleuteloverdracht was een heugelijk moment, maar toonde ook de saamhorigheid van de leden. Er was een lach, bijvoorbeeld toen de raad van elf werd geïnstalleerd. Maar ook een traan, over het verlies van een oud-lid. Het toonde aan dat De Otterrotters een hechte club is.

“De carnavalsvereniging is echt geweldig, het is niet te omschrijven”, vertelt prinses Kim. “Je kunt helemaal jezelf zijn. Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet. Iedereen is welkom en wordt gerespecteerd zoals hij of zij is. Dat is zo mooi aan deze vereniging”.

Carnavalsdagen

Na vrijdag was het feest natuurlijk nog niet voorbij. Op zaterdag was er een groot carnavalsfeest in sportcafé Cheers, met onder andere een live optreden van Jesse van der Wielen. Zondag stond in het teken van familie. Zo waren er springkussens en was er muziek van DJ Arno Hoornweg. Dinsdagavond staat er een afsluiting gepland. Wethouder Leon Hoek komt dan de sleutel (van het dorp) weer ophalen in Bleiswijk.