Nieuwe lichting Politiekids beëdigd: “dit is iets wat je niet zomaar meemaakt”

Politiekids zijn kinderen, rond de leeftijd van tien jaar, die de politie helpen bij laagdrempelige acties. Zo gaan zij bijvoorbeeld met een laserpistool de snelheid van voorbijrijdende auto’s meten. De tweede lichting Politiekids melde zich woensdagmiddag op het gemeentehuis, waar zij beëdigd werden door burgemeester Pieter van de Stadt en Johan Lemmen, teamchef politie.

Annemiek Roos, wijkagent in Berkel en Rodenrijs, startte vorig jaar met een eerste lichting Politiekids. “Wij krijgen veel vragen vanuit scholen over de werkzaamheden van de politie”, vertelt Annemiek. “Wat is er dan beter dan de kinderen actief te betrekken in ons werk? En natuurlijk hoop je dat de kids het zo leuk vinden dat ze later politieagent willen worden”.

Het project “Politiekids” is een samenwerking tussen politie, scholen, BOA’s en gemeente. “Voorafgaand aan de beëdiging zijn de kinderen al bij de brandweer geweest”, vertelt Annemiek. “Zij hebben daar geleerd hoe je moet checken of een huis brandveilig is. Maar wij gaan nog zoveel meer doen. Zo gaan wij met ouderen in gesprek over oplichting, praten wij met mensen die te snel rijden over hun rijgedrag en spreken wij hondenbezitters aan op het opruimen van hondenpoep”.

Voor de zestien nieuwe Politiekids was de beëdiging een spannend moment. “Toen ik drie jaar was, vond ik James Bond films al mooi”, vertelt Jayrow Dossett. “Vanaf dat moment wist ik dat ik bij de politie wilde. Dat ik hier nu sta, en beëdigd ben door de burgemeester, is echt super bijzonder. Ik ben zo blij. Dit is iets wat je niet zomaar meemaakt”.

Brechje Tielen, die ook beëdigd is, ziet de Politiekids als een avontuur. “De politie is erg belangrijk”, zegt zij. “Als er geen politie zou zijn dan hebben wij geen geld meer, of iedereen doet maar wij hij wil. Dat zou niet goed zijn, want dan krijg je veel ruzies. En dat vindt niemand fijn”.

Het komende jaar gaan de Poltiekids meelopen met Annemiek en haar collega’s. “Wij willen de kinderen echt leren hoe het is om samen te werken. Zij moeten elkaar helpen, vooral als iemand het moeilijk heeft. Je ziet de kinderen vandaag stralen, dat is toch machtig? Werken met de Politiekids geeft enorm veel energie. Wij kunnen niet wachten om aan de slag te gaan”.