Nieuwe ontwikkeling Berkelse vergismoord

In de zaak van de Berkelse vergismoord uit 2014 heeft zich een anonieme getuige gemeld met een belastende verklaring. Daarin wordt Schiedammer René F. opnieuw als opdrachtgever aangewezen. De advocaat van F. is niet onder de indruk. “Het is vrij algemene informatie die iedereen kan vertellen.”

De Berkelse vergismoord draait om het doodschieten van GGZ-directeur Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs op 1 januari 2014. Het eigenlijke doelwit had buurtgenoot Dennis van den Berg moeten zijn. De schutter vergiste zich in ‘een kale man die de hond uitlaat’. De achtergrond is volgens de politie een ruzie om een partij van 300kg drugs.

De recherche wees eerder al de 55-jarige René F. aan als de opdrachtgever. Zowel F. als Van den Berg zou bij de drugshandel betrokken zijn geweest. Jarenlang was er geen ontwikkeling in de moordzaak. Eind vorig jaar werd de beloning voor de tip die tot de oplossing kan leiden, verhoogd van 15.000 naar 25.000 euro. De politie zei toen ‘nieuwe informatie’ te hebben ontvangen. Waarschijnlijk gaat dat over de anonieme getuige die zich heeft gemeld.

Komende vrijdag 17 februari is er een korte, procedurele zitting in Rotterdam tijdens welke de status van de anonieme getuige wordt besproken. Het OM in Rotterdam bevestigt dat er een nieuwe verklaring ligt, maar kan voorafgaande aan de zitting verder geen mededelingen doen.

Advocaat Ed Manders van René F. spreekt van ‘een verklaring van vier regels’ die hij tot dusver op papier heeft gezien. “Daarin wordt gezegd dat René met Dennis in de drugshandel zat, dat in opdracht van René Dennis moest worden vermoord en dat de verkeerde man is gedood. Maar ja, dat is wat iedereen al kan zeggen. Rancune kan ook een rol spelen.”

‘Laatste offensief van het OM’
De advocaat van F. had in augustus vorig jaar bij de rechtbank gevraagd de zaak te beëindigen, omdat er geen bewijs tegen zijn cliënt zou zijn en die niet te lang in onzekerheid kon worden gehouden. Kort daarna werd bekend dat er toch nieuwe informatie was. “Het lijkt wel een laatste offensief van het OM.”

Manders heeft geen idee uit welke hoek de verklaring komt. “Als hij de status van bedreigde getuige krijgt, kan ik ook alleen maar schriftelijke vragen stellen.” De advocaat zegt dat meerdere mensen opnieuw zijn gehoord als getuige, zoals Dennis van den Berg en de Schiedamse drugsbaas Cock S. en zijn zoon.

Ed Manders weet niet of René F. zelf bij de zitting zal zijn, komende vrijdag. Zijn cliënt is al geruime tijd op vrije voeten en verblijft mogelijk in het buitenland.

Nieuwe hoop voor familie slachtoffer
De advocaat van de familie Zweekhorst, Peter Langstraat spreekt van een ‘slepende zaak met ongewisse uitkomst.’ “De familie is blij dat politie en OM er alles aan blijven doen om deze zaak op te lossen. Zo’n nieuwe ontwikkeling als van de anonieme getuige geeft dan weer nieuwe hoop.”

 

Dit verhaal is van onze mediapartner Rijnmond