Bedrijven openen hun deuren voor leerlingen van het vmbo

SOB Oostland, een samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen en bedrijven, heeft tussen 6 en 10 februari “de bedrijvenweek” georganiseerd. Zo’n 20 verschillende bedrijven verwelkomde vmbo leerlingen van diverse scholen. Het belangrijkste doel: de leerlingen kennis laten maken met ondernemen en alles dat daarbij komt kijken.

“Voor de deelnemende leerlingen, die tussen de 13 en 15 jaar oud zijn, is het best lastig om een vak te kiezen”, zegt Leonie van Haren, die werkzaam is als programmamanager bij SOB Oostland. “Het is dan belangrijk dat je binnenkomt bij bedrijven en ziet wat de mensen daar doen. Dit helpt de leerlingen om uit te vinden wat zij in de toekomst graag zouden willen”.

Leonie vervolgt: “de leerlingen gaan op de fiets naar het bedrijf toe, zij moeten daar uiteraard op tijd zijn. Dat is al een stukje verantwoordelijkheid die ze moeten pakken. Vervolgens moeten de leerlingen aan de ondernemer vragen stellen over zijn/haar werkzaamheden. Op die manier moeten ze zich dus echt verdiepen in het bedrijf”.

Dit is het tweede jaar dat er een bedrijvenweek wordt georganiseerd. Patrick Starrenburg, van viswinkel “Hoeckse Vis” uit Bergschenhoek, ontvangt de leerlingen graag. “Ik vind het belangrijk dat de jeugd kennismaakt met het bedrijfsleven”, zegt hij. “Er gebeurt heel veel in een bedrijf en ik vind het leuk om daarover te vertellen. En wie weet zijn er leerlingen die het leuk vinden om hier ooit te komen werken, dan is het natuurlijk helemaal een win-win situatie”.

Patrick, die normaliter geen les geeft, geniet ervan om voor de leerlingen te mogen staan. “Sommige zijn echt al bezig met hun toekomst, andere denken daar totaal nog niet over na. Ik probeer ze enthousiast te maken, maar bij de één lukt dat makkelijker dan bij de ander”.

Lynn Nijmeijer is één van de leerlingen die aanwezig is. “Wij mogen vandaag achter de schermen kijken”, zegt zij hierover. “Wij krijgen letterlijk een kijkje in de keuken. Ik vind het heel leuk om meer te leren over wat hier allemaal gebeurt, ondanks dat ik later op de kraan wil werken om ijzer te sorteren”.

Nahyéli Haft, die net als Lynn aanwezig is als leerling, vult aan: “we hebben in de vriezer gekeken, informatie gekregen en ik vond het erg leuk om mee te kijken. We moesten vragenlijsten invullen over de viswinkel. We weten nu meer over de dagelijkse werkzaamheden hier, we hebben zelfs meegekeken bij het fileren van een zalm”.

Leonie van Haren is blij met de reacties van leerlingen en ondernemers. “Uiteindelijk willen we dit ook voor leerlingen van havo en vwo doen. Ik denk dat wij echt een mooie week beleven met elkaar”.