Meldingen persalarm dreigen te verdwijnen: “En dat is zorgwekkend”

In verband met privacy wil justitieminister Dilan Yesilgöz het meldingssysteem van de hulpdiensten afschaffen. P2000, zoals het systeem wordt genoemd, is de belangrijkste bron van informatie voor 112-fotografen. Dat geldt dus ook voor Olav Spa uit Berkel en Rodenrijs, voor wie het een stuk moeilijker wordt om verslag te doen van grote incidenten, zoals verkeersongelukken of steekpartijen.

Dag en nacht kan de P2000 pieper van Olav Spa een melding geven, iets dat gebeurt zodra de hulpdiensten moeten uitrukken. Op deze manier weet de 112-fotograaf direct wat er gaande is en waar een incident plaatsvindt. Hoe sneller Olav ter plaatsen is, hoe beter hij verslag kan doen. Een verslag dat hij zo snel mogelijk deelt met landelijke en regionale nieuwszenders.

“Het is belangrijk dat wij ons werk kunnen doen”, zegt Olav Spa. “Wij hebben immers een controlerende rol richting politie, ambulance en brandweer. Stel je voor dat de politie een achtervolging moet inzetten en daarbij een scooterrijder aantikt. En daarbij raakt de scooterrijder gewond. Wie zegt dat zij daarover berichten als ik er niet ben? Daarnaast zijn mensen van nature nieuwsgierig, zodra wij sirenes horen willen wij weten wat er aan de hand is”.

Voor Olav begon het allemaal toen hij op een dag naar een incident toeging. Hij raakt op locatie onder de indruk van de hulpdiensten en hoe zij samenwerkte. “Dat proces mooi in beeld te brengen geeft mij voldoening”, vertelt hij. “Natuurlijk kom je altijd in situaties terecht waar mensen niet op hun gelukkigst zijn. Maar het werk dat de hulpdiensten met elkaar verzetten is levensbepalend. Dat wil je toch gewoon zien”?

Een enkele keer gebeurt het dat Olav eerder ter plaatsen is dan de hulpdiensten. “Op zo’n moment gaat eerste hulp verlenen altijd voor. Ik beoordeel dan eerst of ik kan helpen, voordat ik start met mijn verslag”.

De persfotograaf is aanwezig op momenten dat mensen hier niet op zitten te wachten. Er geldt dan ook één ongeschreven regel: loop nooit de hulpdiensten in de weg. Hiervan is Olav zich goed bewust. “Soms ervaren mensen of de hulptroepen mijn werk als storend. Op die momenten probeer ik rustig het gesprek aan te gaan. Ik leg dan uit dat het beter is dat ik er sta, dan bijvoorbeeld en willekeurige ramptoerist”.

Ook als de persalarmeringen verdwijnen hoopt Olav zijn werk te kunnen voortzetten. “Ik wordt dan wel afhankelijk van tips die bewoners mij geven”, zegt hij. “Tips geven is nu al mogelijk op mijn WhatsApp tiplijn, via het nummer 097-023428586. Ik zou iedereen willen oproepen om dit nummer op te slaan en tips te sturen. Dan hoeven wij in de toekomst niet te gissen naar wat er gebeurt in onze mooie gemeente”.

Nieuwsgierig naar de tv-reportage met Olav Spa? Deze is vanaf vrijdag te zien in het weekjournaal “Lansingerland Actueel” van week 5.