Jongeren spreken zich uit over verbeteringen in Lansingerland

Woensdagavond kwamen professionals, jongeren en de gemeente samen om te brainstormen over het thema “ontmoeten”. Waar hebben jongeren behoefte aan in de gemeente Lansingerland? En welke obstakels komen zij tegen bij het organiseren van een activiteit? Deze vragen werden in groepssessies besproken.

Lansingerland is een gemeente met veel jongeren. De gemeente vindt het dan ook belangrijk om hun stem te horen. Vanuit die gedachte kreeg De Kleine Ambassade, een organisatie die gespecialiseerd is in jeugdparticipatie, de vraag om actief met de jeugd in gesprek te gaan. En zo geschiedde, op evenementenlocatie ’t Manneke in Berkel en Rodenrijs vond deze week een eerste ontmoeting plaats.

“Tijdens deze eerste bijeenkomst willen wij onderzoeken hoe we jongeren meer kunnen inzetten bij het besturen van de gemeente”, vertelt wethouder Leon Hoek. “De jeugd is onze toekomst en als zij constant het idee hebben dat ze niet begrepen en gewaardeerd worden is dat niet prettig. Het gaat er juist om dat je elkaar ontmoet, dat je verbind, en met zijn allen nadenkt over wat er beter kan”.

Het thema “ontmoeten” leidde tot discussies over ontmoetingsplaatsen voor jongeren. Zo zou Alex van Dorp graag meer verlichting zien op bestaande hangplekken. “Het is nu heel verleidelijk om voor de supermarkt te gaan hangen in plaats van in een donker skatepark. Waarom zouden wij in het donker gaan staan? Het vervelende is alleen dat bewoners dit als overlast ervaren”.

Rene Degener, 18 jaar oud, ziet ook ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld in de communicatie met jongeren. En betere sportgelegenheden. Wel zegt hij: “een avond als deze wordt niet vaak georganiseerd, daar zijn wij als jongeren erg blij mee. Ik heb ook het gevoel dat er naar ons geluisterd wordt. Nu nog hopen dat er ook iets mee gebeurt”.

Als het aan wethouder Hoek ligt dan gebeurt er zeker iets. “Ik hoop vanavond te horen wat jongeren echt boeit, zodat wij daar als gemeente mee verder kunnen. Er ligt voor ons ook een taak om te toetsen of wij goed begrijpen wat jongeren precies wensen, zodat daar beleid uit kan voortvloeien. Maar de lessen die wij vandaag trekken uit de gesprekken met jongeren zullen zeker worden voorgelegd aan de commissie, wij gaan er dus echt bestuurlijk mee aan de slag”.