Kankeratlas laat zien: huidkanker komt in Lansingerland vaker voor

Sinds 17 januari is hij voor iedereen inzichtelijk, de Nederlandse kankeratlas. De online atlas toont hoe vaak bepaalde kankersoorten ergens voorkomen, gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kregen. In Lansingerland valt op dat huidkanker bovengemiddeld vaak voorkomt.

De kankeratlas laat de impact van twee vormen huidkanker zien, namelijk de types Plaveiselcelcarcinoom en Melanoom. “Melanoom is het meest bekende type. Dit is een heel agressieve vorm van kanker”, zegt Paul Lieverse, arts bij de GGD. “Dit type komt in Lansingerland net iets meer voor dan elders in Nederland. Voor het type Plaveiselcelcarcinoom is dat verschil nog groter. Vooral in Bleiswijk komt dit type kanker een stuk vaker voor.

 Huidkanker Plaveiselcelcarcinoom in Lansingerland vergeleken met het gemiddelde in Nederland:

  • Bleiswijk/Bergschenhoek: mannen 38% hoger, vrouwen 50% hoger, totaal 51% hoger.
  • Berkel en Rodenrijs: mannen 22% hoger, vrouwen 53% hoger, totaal 40% hoger.

Een duidelijke verklaring voor de cijfers is er niet. “Er zijn meerdere factoren waardoor je huidkanker kunt krijgen”, vertelt Paul Lieverse. “Een belangrijke factor is zonlicht. Het is dan ook echt belangrijk dat mensen zich goed tegen de zon beschermen. Een andere factor die een rol speelt bij heel veel vormen van kanker is roken”.

De kankeratlas kan van grote waarde zijn voor beleidsbepalers en overheden. Hierover zegt Paul: “overheden kunnen met deze informatie gericht aan de slag ter preventie van kanker. Bijvoorbeeld door meer uitleg te geven over het belang van zonnebrand of het dragen van een hoed. Ook kunnen zij onderzoeken of er factoren zijn waardoor een bepaald type kanker hier vaker voorkomt”.

Volgens Paul Lieverse zijn de hoge cijfers geen reden tot paniek. “Het is niet zo dat, omdat huidkanker hier bovengemiddeld vaak voorkomt, wij in een ongezonde omgeving wonen. Kanker is ook niet besmettelijk. Wel is het voor iedereen belangrijk om te blijven nadenken over bijvoorbeeld de impact van teveel zon op het menselijk lichaam”.

De kankeratlas is te vinden op de website van het Integraal Kankercentrum Nederland. Klik hier om de digitale kankeratlas te openen.

Komende vrijdag kunt u kijken naar de videoreportage over kanker in Lansingerland. Deze is vanaf 18:00 terug te zien in Lansingerland Actueel, het weekjournaal van week 4.