Boommarter gespot aan het randje van Lansingerland

Het vermoeden was er al jaren, maar het bewijs ontbrak. Nu laten videobeelden van de wildcamera het toch echt zien: er leeft een boommarter aan het randje van Lansingerland. In de Ackerdijkse Plassen heeft het beestje een nieuw thuis gevonden. Tot grote vreugde van de Boswachters van Natuurmonumenten.

Al jaren is de boommarter bezig met een gestage opmars naar het westen van het land. De boommarter hoort bij de familie marterachtigen, zoals wezel, hermelijn en otter. Dat hij zich nu heeft laten zien in onze regio is uniek. “De boommarter is een landzoogdier. Hij leeft alleen in gebieden waar voldoende voedsel is. Van oudsher leven ze in de bosgebieden van het oosten van ons land. Maar nu is hij dus ook hier”, zegt Natascha Hokke die werkzaam is als boswachter bij Natuurmonumenten.

“Toen wij de beelden van de boommarter zagen, en zeker wisten dat hij het was, sprong ik een gat in de lucht. Dat is echt geweldig om te zien. Hij ziet er heel donzig uit, heeft een prachtige roestrode kleur, grote oren en een lange fluffige staart. Met zijn slanke lichaam beweegt het dier gemakkelijk van boom naar boom”.

Bron: Mike de Kok – Natuurmonumenten fotograaf

De kans dat je een boommarter tegenkomt in de Nederlandse natuur is heel erg klein. “Ik heb er nog nooit één gezien”, zegt Natascha. “De boommarter is voornamelijk ’s nachts actief, de camerabeelden zijn ook nachtopnames. Maar zeg nu zelf: het is al zo bijzonder om je in te denken dat de boommarter hier ergens in het gebied leeft.”

De Ackerdijkse Plassen is afgesloten voor publiek, wel kun je er een prachtige rondwandeling maken. Ook is er een maandelijkse excursie door het gebied.