Controles op fietsverlichting tijdens donkere maanden

De gemeente Lansingerland voert samen met de fietsbond en politie controles uit op fietsverlichting. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken doordat fietsers in het donker zonder verlichting fietsen. Zeker in de koude maanden hecht de gemeente extra waarde aan de controles.  

“In het donker ziet een automobilist een fietser slechter door bijvoorbeeld een spiegelende voorruit of regenval. Fietsen zonder licht is dan gevaarlijk. Daarom gaan wij fietsers hierop aanspreken, maar ook bekeuringen uitdelen,” zegt Annemiek Roos, die werkzaam is als wijkagent in Berkel en Rodenrijs. “Verkeersdeelnemers zien fietsers zonder verlichting niet aankomen en met de donkere dagen heb je dan heel snel een aanrijding. En dat heeft een behoorlijke impact.”

Op dinsdagochtend stond er een politiecontrole gepland bij het metrostation Rodenrijs. Een week eerder deelde medewerkers van de gemeente en fietsbond daar lampjes uit. Hierbij waarschuwde zij mensen voor de gevaren die komen kijken bij fietsen zonder licht, maar ook voor het feit dat er een politiecontrole zou volgen. Hierover zegt Annemiek: “het doel is dat mensen verlicht op pad gaan, en niet om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven. Het gaat hier echt om de veiligheid in het verkeer.”

“Controles op fietsverlichting zullen meer gaan plaatsvinden. Bijvoorbeeld op plekken waar vaker aanrijdingen zijn, zoals rotondes. Dus zorg gewoon dat uw verlichting op orde is, dit is een kleine moeite en je doet er iedereen een plezier mee.” Tot slot heeft wijkagent Roos ook nog een vraag aan ouders: “kunt u de verlichting van uw kinderen checken? Uw kind is dan gewoon veiliger op de weg.”

Een boete voor het fietsen zonder verlichting bedraagt 60 euro.