Winnaars vrijwilligersprijzen bekend

Maandagavond was het eindelijk zover: de Nieuwjaarsreceptie. Voor het eerst in twee jaar tijd vond dit weer fysiek plaats in de ontvangsthal van het gemeentehuis. De Nieuwjaarsreceptie is traditioneel het moment waarop onze burgemeester zijn nieuwjaarstoespraak geeft, maar ook het moment waarop de vrijwilligersprijzen worden uitgereikt. En dat leverde weer trotse winnaars op.

Individuele vrijwilliger
Martin van Vaalen, van Schaakvereniging 3-Torens, is de trotse individuele vrijwilliger van 2022. Daarmee neemt hij het stokje over van Gert Schuring. Martin zet zich al 35 jaar in voor de schaakvereniging en leert kinderen schaken op alle niveaus. Daarmee draagt hij bij aan de mentale gezondheid van de jeugd in Lansingerland. “Deze prijs is ontzettend leuk en eervol”, zegt Martin in een eerste reactie. “Als vrijwilliger sta je vaak achter de camera en niet in de spotlight. Dat je wordt voorgedragen en ook nog wint is dan heel erg leuk”.

Vrijwilligersgroep
Samen Doen sleepte de prijs als vrijwilligersgroep binnen. Samen Doen is een groep vrijwilligers die spreekuren draaien, waarbij zij zeer deskundig inwoners helpen met uiteenlopende vragen. Paul de Bruin, vrijwilliger bij Samen Doen, zegt hierover: “wij helpen iedereen die moeite heeft met het invullen van formulieren. Papierwerk over kwijtscheldingen, toeslagen of belastingen, iedereen kan bij ons terecht. Met 16 mensen zetten wij ons hier keihard voor in.”

Vrijwilligers voor vluchtelingen
Het burgerinitiatief “Home for Ukrains” sleepte ook een vrijwilligersprijs in de wacht. “Direct toen de oorlog in Oekraïne uitbrak wilde ik iets doen”, zegt Douwe Visser. “Toen heb ik via de lokale kranten een oproep geplaatst, met de vraag of inwoners van Lansingerland hun deuren wilde openen voor de mensen die hierheen vluchten. In totaal hebben wij 35-40 Oekraïners kunnen plaatsen in een 15-tal huishoudens. Ik ben dan ook ontzettend trots op de mensen die hun huis en leefruimte beschikbaar hebben gesteld, zij verdienen deze prijs”.

De Nieuwjaarsreceptie en eerste reactie van de winnaars werd live uitgezonden door RTV Lansingerland. Hieronder is de Nieuwjaarsshow in zijn geheel terug te bekijken.