Gaan we onze kerstkilo’s dit jaar echt kwijtraken?

Goede voornemens hebben we allemaal wel. Wie wil er nou niet meer sporten en gezonder leven? Maar hoe lang houden we dat vol in het nieuwe jaar? En gaan we ook echt massaal meer sporten? In veel sportscholen is al jaren een duidelijke trend zichtbaar.

“Iedereen meldt zich in januari aan bij de sportschool voor één heel jaar, want we hebben goede voornemens”, vertelt Dennis Vollebregt van Sportstudio Workout in Bleiswijk. “We nemen ons voor om één jaar aan de gang te gaan, maar binnen twee à drie maanden zie je dat het afzwakt. Je ziet dat leden dan twee maanden niet meer komen. En rond mei stappen ze de sportschool weer binnen, want dan komt de zomer eraan. Dat is een repeterende traditie in sportschool-land, en dat moeten we eigenlijk met zijn allen eens doorbreken.”

In de koffiecorner van de sportschool drinken drie heren een kop koffie. Zij komen hier regelmatig voor de gezelligheid. Lachend geven zij toe dat zij hier niet komen om te sporten. “Ik moet een beetje afbouwen, ik ben 90 jaar”, zegt één van de mannen. “Dan ga je toch niet meer tussen die fanatiekelingen staan? En je moet ook niet in die goede voornemens van mensen trappen. Dat zijn allemaal loze praatjes joh. Als het erop aankomt zie je ze hier echt niet.”

Marco van der Drift, clubmanager bij Sportstudio Workout, constateert wel dat er meer mensen in de lessen zitten. “Mensen hebben weer nieuwe energie voor het nieuwe jaar, en gaan aan de slag met hun goede voornemens. Dat is voor ons als sportschool natuurlijk heel erg prettig. En het is echt zo dat als je je goed aan een structuur houdt en het kunt opbrengen om drie keer per week te sporten, dat je snel veel kilo’s kunt verliezen.”

Daarmee is het antwoord op de vraag of wij onze kerstkilo’s gaan verliezen gegeven. Door gedisciplineerd te sporten is het gewoon mogelijk. “En vergeet daarbij niet goed op je voeding te letten”, voegt Marco toe. En of wij over 2 maanden ons sportschool abonnement niet in de hoek gooien? Dat zal 2023 moeten uitwijzen.