Gaat Lansingerland knallend het jaar uit?

Sinds 2020 is het afsteken van knalvuurwerk verboden, maar siervuurwerk is dit jaar weer toegestaan in de meeste gemeenten. Zo ook in Lansingerland. De laatste drie dagen van het jaar kunnen liefhebbers terecht bij verschillende vuurwerkwinkels.

Laura van Vriesland groeide als jong meisje op tussen het vuurwerk. Al jaren verkopen haar ouders vuurwerk op verschillende locaties in de regio, waaronder in Berkel en Bergschenhoek. Tegenwoordig is Laura bedrijfsleider van het verkooppunt in Berkel. Nu zwaar vuurwerk niet meer verkocht mag worden ziet ze vooral gezinnen met kinderen de winkel in wandelen. “Vooral de compoundboxen doen het goed.” vertelt Laura. “Je hoeft maar één keer het vuurwerk af te steken en je krijgt een mooie show voor de deur.”.

In de gemeente Rotterdam geldt een vuurwerkverbod, maar dat schrikt niet iedereen af. “Wij wonen in Rotterdam, daar mag het niet, dus dat is wel jammer.” zegt een van de klanten. “Het is een beetje de regels buigen, maar wij gaan wel thuis vuurwerk afsteken. Boete of niet, het is traditie.”

Veel van de klanten kijken uit naar een traditioneel Oud en Nieuw met vrienden, familie, oliebollen, champagne en vuurwerk. Maar tot die tijd is het nog even hard werken voor Laura en haar collega’s.