Het vriest, en dus slaat de schaatskoorts toe

Met temperaturen onder het vriespunt lijkt het snel mogelijk: schaatsen op natuurijs. Bij Haitsma Schaatsen Slijp Service, een begrip in Bleiswijk, weten ze hier alles van. Al de hele week melden recreatieve schaatsers zich voor het slijpen van hun schaatsen. Mensen staan met dozen vol schaatsen voor de deur. Logisch volgens de familie Haitsma, want wie wil er nou niet over die prachtige Rotte schaatsen?

Familiebedrijf

Al generaties lang slijpt de familie Haitsma schaatsen. Rinske Haitsma en haar gezin zetten die traditie nog steeds met veel passie voort. “Mijn overgrootvader verhuisde uit Friesland naar Bleiswijk” vertelt Rinske. “Hij startte hier een timmerbedrijf. Iedere winter werd hij benaderd door dorpsgenoten, want wie kon er nou beter schaatsen slijpen dan een Fries? En zo werd hij de bekendste schaatsenslijper van Bleiswijk. Een ambacht dat van generatie op generatie is doorgegeven.”

Schaatskoorts

Op de vraag of er al sprake is van schaatskoorts is Rinske heel duidelijk: “jazeker, de temperatuur gaat omlaag maar in ons hart gaat die omhoog”. Richard Haitsma bevestigt dit, “wij zien het aantal te slijpen schaatsen weer toenemen. Deze eerste koude dagen noemen wij de aanloopperiode, wij slijpen nu zo’n 30 paar schaatsen per avond. Als het straks echt los gaat kan dit oplopen tot 200 paar schaatsen per dag.”

Voorspelling

Het ziet ernaar uit dat de temperatuur rond het weekend oploopt. Desondanks is de familie Haitsma hoopvol dat er dit jaar geschaatst kan worden. “Ik heb het hele jaar al een voorgevoel dat wij met de kerst kunnen schaatsen. Daar geloof ik nog steeds in”, zegt Richard. Ook Royd, de zoon van Riske en Richard die meewerkt in de slijperij, heeft goede hoop. Rinske vult aan: “het gaat gebeuren. Of zoals ze dat in Friesland zeggen “it sil heve.”