Wees waakzaam op uw afvalpas, deze is eenvoudig te kopiëren

Een deel van de huishoudens in Lansingerland gebruikt verzamelcontainers voor restafval. Dit zijn zowel bovengrondse- als ondergrondse containers. De ondergrondse containers gaan open met een afvalpas. En die pas is eenvoudig te kopiëren. Tot voorkort leverde dit geen probleem op, maar is dit ook het geval als de afvalpas per januari dient als betaalinstrument?

Wat verandert er?
Per 1 januari gaan inwoners van Lansingerland een bedrag aan afvalstofheffing betalen dat deels wordt gebaseerd op eigen verbruik. Op deze manier hoopt de gemeente de gemiddelde hoeveelheid restafval terug te dringen. Iedere keer dat u de grijze container buiten zet, of restafval in een verzamelcontainer gooit, wordt dit geregistreerd met behulp van een chip. Zowel de grijze containers als afvalpassen zijn voorzien van deze technologie. Op basis van het aantal geregistreerde momenten dat er restafval wordt weggegooid, bepaald de gemeente uiteindelijk de kosten die een huishouden betaalt aan afvalstofheffing.

Afvalpas
De afvalpas gaat dus registreren hoe vaak u restafval weggooit, waar uiteindelijk kosten aan hangen in de vorm van afvalstofheffing. De afvalpas is voorzien van een RFID-chip, die eenvoudig is te kopiëren via een goedkoop apparaatje of mobiele telefoon. Joost Smits, die deze kwestie aan het licht bracht bij RTV Lansingerland, zegt hierover: “het probleem is dat de afvalpas vanaf januari een betaalpas is. Niet iedereen zal daar erg in hebben. En anders dan je bankpas kun je de afvalpas van iemand anders gemakkelijk kopiëren. In 2 seconden is dit gepiept”.

Hoe veilig is de pas?
RTV Lansingerland legde de situatie voor aan de gemeente Lansingerland. In een schriftelijke reactie zeggen zij dat pas voldoet aan de eisen van de NVRD branchevereniging en dan het kopiëren van afvalpassen wordt bemoeilijk door beveiligingssoftware.

Ralph Moonen, technisch directeur van Secura en IT-kenner, zegt hierover: “in het verleden ben ik betrokken geweest bij de beveiliging van de OV-chipkaart. Dezelfde technologie, als op de afvalpas, werd daar toegepast. Wij hebben toen gekeken hoe misbruik gedetecteerd kan worden. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, zo zou je met beveiligingssoftware kunnen kijken of een pas meer dan gemiddeld wordt gebruikt. Maar zie dat maar eens aan te vechten.”

Ralph vervolgt: “dit is geen uniek probleem. Ter voorbeeld de laadpassen van elektrische auto’s, die maken ook gebruik van deze fundamenteel kapotte technologie. Je ziet dat op allerlei plekken in de maatschappij dit soort technologie, waarvan al 10 jaar bekend is dat het kapot is, toch wordt toegepast. En dat valt heel moeilijk uit te leggen.”

Advies
Joost Smits hoopt dat inwoners van Lansingerland zich realiseren dat de pas per januari een risico kan vormen: “het gaat erom dat als iemand 30 keer per jaar uw afvalpas gebruikt in plaats van de eigen afvalpas, dat dit niet opvallende fraude is. Maar u draait wel op voor de schade.

Het is mogelijk om zelf te checken of uw afvalpas, of de chip in de grijze container, veilig is. Hoe u dit kunt doen kunt u hier lezen. In de talkshow “Goedenavond Lansingerland” komen de heren Smits en Moonen uitgebreider aan het woord. De uitzending is terug te zien via onderstaande link.