Centrums van Bergschenhoek en Berkel fietsvrij

Per 1 december zijn de centra van Bergschenhoek en Berkel volledig fiets- en scootervrij gedurende de openingstijden van winkels. Dit betekent dat fietsen (en daarbij ook het gebruik van scooters) in het winkelcentrum niet meer is toegestaan van maandag t/m zondag van 07:00 tot 19:00 uur. Op koopavond geldt het verbod tot 21:00 uur. Buiten deze tijden is het wel toegestaan in delen van het centrum te fietsen.

Het doel van deze maatregel is het verder terugdringen van overlast door fietsers en scooters in het winkelcentrum. Ronald Vedder, voorzitter van winkeliersvereniging Berkel Centrum, zegt hierover: “er zijn in het verleden te veel ongelukken gebeurt. Om dit een halt toe te roepen hebben wij in goede samenwerking met de gemeente nu tot deze maatregel kunnen komen. Het is belangrijk dat bezoekers zich veilig voelen in de centra”.

Op 1 december onthulde wethouder Simon Fortuyn het nieuwe voetgangersbord. Ook hij vindt dat de veiligheid van het winkelend publiek voorop moet staan. Over de invoering van de nieuwe verkeersregel zegt hij: “in december 2022 is er sprake van een overgangsperiode. In deze periode worden fietsers (en scootergebruikers) aangesproken en gewezen op het feit dat dit niet meer toegestaan is in de voetgangerszone. Per 1 januari 2023 zal er daadwerkelijk op gehandhaafd worden. Dit is geen vrijbrief voor de komende weken, fietsers die in december herhaaldelijk moeten worden aangesproken op hun gedrag lopen kans op een boete”.

De reportage is te zien in Lansingerland Actueel week 48.