InzamelHelden zorgen voor schoon en veilig centrum zonder vrachtverkeer

Een schoon en veilig centrum zonder allerlei afvalcontainers? Dat kan, blijkt in Berkel en Rodenrijs. Door weer- en wind halen de InzamelHelden afval op bij ondernemers. Op de fiets. Hierdoor is de vuilniswagen vrijwel uit het straatbeeld verdwenen.

Dag in, dag uit wordt bij veel winkelcentra en bedrijven afval opgehaald door vrachtwagens. Een doorn in het oog van Frits Heel, bestuurslid bij Berkel Centrum. “In 2017 ontmoette ik de initiatiefnemer van InzamelHelden. Hij wilde op duurzame wijze gescheiden afval ophalen. Wij zijn hiermee gestart en zo’n 95% van de ondernemers in ons centrum doet nu mee”.

De inzamelheld verzamelt het afval van meerdere aangesloten klanten en fietst vervolgens naar een verzamellocatie buiten het centrum. Hier wordt het afval verdeeld over de juiste containers, voordat het op groottransport naar de afvalverwerker gaat.

Frits Heel is trots op het succes dat de InzamelHelden boeken. “We hebben vanaf 2018 zo’n 140.000kg CO2 bespaard door dit concept. Dat kun je vertalen naar elektriciteit van duizenden huishoudens. Tegelijkertijd hebben we een schoner en veiliger centrum zonder veel vrachtverkeer. Ondernemers zijn blij. En wij bieden ook nog eens mensen de kans om terug te keren op de arbeidsmarkt.”

“De helden op de fiets zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die via ons weer aan het werk kunnen. Maar ook reguliere werknemers en studenten gaan bij ons aan de slag” vertelt commercieel directeur Dion Blijlevens. “Ik ben trots dat wij mensen die veel thuis zitten een baan kunnen bieden voor 40 uur per week. Hierdoor worden zij weer onderdeel van de maatschappij en zijn zij eigenlijk de held van hun buurt.”