De gemeente bouwt razendsnel flexwoningen voor Oekraïners en spoedzoekers

 

Experts verwachten dat een deel van de Oekraïners die naar Nederland is gevlucht, hier voor langere tijd of permanent wil blijven. Instituut Clingendael vindt dat de overheid meer moet kijken naar de langere termijn, bijvoorbeeld bij huisvesting van deze mensen. Lansingerland doet dat al: hier worden 132 flexwoningen gebouwd voor Oekraïners en spoedzoekers uit de eigen gemeente.

 

De flexwoningen komen aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Er kunnen 150 Oekraïeners en 80 inwoners uit Lansingerland wonen die met spoed een huis nodig hebben. Flexwoningen zijn woningen die al in een fabriek worden gebouwd. Hierdoor kunnen de units snel op locatie geplaatst worden; er komt geen heipaal aan te pas. Ook kunnen de huizen na verloop van tijd worden gedemonteerd en op een andere plek worden opgebouwd.

 

Het idee achter de woningen is dat bewoning van relatief korte duur is; zo’n drie tot vijf jaar. Bewoners krijgen te maken met tijdelijke huurcontracten. Het betreft dus woonruimtes waar vluchtelingen en zogeheten spoedzoekers rust kunnen vinden, om van daaruit de toekomst verder vorm te geven.

 

Spoedzoekers

Spoedzoekers zijn mensen die door uitzonderlijke situaties per direct een woning nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen die in een (onhoudbare) scheidingssituatie zitten en daardoor hun huis moeten verlaten of mensen die vanwege noodzakelijke werkzaamheden aan hun huis tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Ook economisch daklozen en ex-gedetineerden kunnen tot de groep van spoedzoekers behoren.

 

“In tijden van woningtekort geeft het deze groep mensen tijd om op een eigen plek, hun zaken op orde te brengen”, zegt burgemeester Pieter van de Stadt. “De bedoeling is dat als de bewoners van de flexwoningen een permanente woning vinden, zij plaatsmaken voor nieuwe spoedzoekers.”

 

Trots

“Ik denk dat wij ontzettend trots mogen zijn op deze stap voorwaarts”, vervolgt de burgemeester. “Het was niet eenvoudig om dit concept te realiseren. De financiering van het Rijk, de wetgeving en ruimtelijke beperkingen maken een project als deze niet altijd even gemakkelijk om te realiseren. Maar in maart wisten wij al dat de oorlog in Oekraïne lang zou gaan duren. We zijn er nu in geslaagd om langjarig iets voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren. Tegelijkertijd creëren we extra woonruimte voor onze eigen spoedzoekers. Dat vind ik heel mooi.”

 

Wijkje

De 132 woningen worden 2 hoog gestapeld en in blokken neergezet. Tussen de blokken groen worden speeltuintjes geplaatst. Ook is er gedacht aan de veiligheid. Zo worden er wadi’s geplaatst. Oftewel: ondiepe watertjes. Moeders met jonge kinderen (zonder zwemdiploma) uit Oekraïne hoeven op die manier niet te vrezen voor het water.

 

De woningen worden in het eerste kwartaal van 2023 geplaatst. In het tweede kwartaal zouden de eerste bewoners er kunnen wonen, stelt de gemeente.