Volwassenen als een kind zo enthousiast bij workshop op de roofvogelboerderij: ‘Dit is een andere klasse’

Een zeearend, oehoe of slechtvalk: de een blijft er het liefst zo ver mogelijk uit de buurt, voor de ander kan het niet dichtbij genoeg komen. En die laatste groep heeft geluk, want de roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs organiseert deze zomer de Lazy Summer Afternoon workshop. Valkenier Ben de Keijzer en zijn team leren de deelnemers alles over de dieren en laten hen zelf met de roofvogels vliegen.

De roofvogelboerderij organiseert het hele jaar door workshops. Speciaal voor de zomermaanden is er nu dus de Lazy Summer Afternoon Workshop bedacht. “Het is natuurlijk wel leuk om de vogels te zien, maar wat zijn hun kenmerken? En hoe jagen ze?”, zegt De Keijzer. Bovendien komen veel spreekwoorden en gezegden uit de valkerij. “Iemand een loer draaien bijvoorbeeld. Dit soort weetjes krijgen de deelnemers te horen en te zien.” Het absolute hoogtepunt van de avond is natuurlijk het moment waarop deelnemers zelf de vogels gaan laten vliegen en opvangen bij ondergaande zon.”

‘Net een klein kind’
De deelnemers glunderen van oor tot oor. “Ik vind het supergaaf, ik wilde dit al heel lang”, zegt een vrouw. “Ik voel me net een klein kind. In de tuin heb je pimpelmeesjes en koolmeesjes, maar dit is een andere klasse.”

Een andere man die meedoet aan de workshop spreekt vooraf zijn wens uit voor een vogel die hij wel zou willen vasthouden. “Als ze een zeearend zouden hebben, zou dat geweldig zijn. Maar ik geloof dat dat er niet in zit. Maar ik vind ze allemaal erg mooi.” Toch blijkt hij geluk te hebben, want de zeearend is ‘van stal’ gehaald. “Dan moet ik wel even een wat groter handschoentje aantrekken”, lacht hij.

De eerstvolgende Lazy Summer workshop staat gepland op 9 september. Andere workshops die worden gegeven zijn bijvoorbeeld Valkerij Proeverij en Moonlight met Uilen.