Oud-militair Remko opent Invictus Gym

Een plek om niet alleen te sporten, maar ook om andere veteranen te ontmoeten of gesprekken aan te gaan met gezinsleden of zelfs een psycholoog. De Invictus Gym in Berkel en Rodenrijs is allesbehalve een normale sportschool. Oud-militair en Dutchbatter Remko de Bruijne merkte aan zijn ex-collega’s dat er behoefte was aan een dergelijke plek voor veteranen. De deuren van zijn eerste sportschool openen vrijdag 1 juli, maar wat hem betreft volgen er nog meer.

Verspreid over Nederland zijn er inloophuizen voor mensen met geüniformeerde beroepen, maar een vaste locatie waar sport, gezinsgerichte zorg en coaching samenkomen is er volgens De Bruijne nog niet. Als oud-militair luchtmobiel en Dutchbat-veteraan weet hij als geen ander wat er speelt binnen de veteranengemeenschap.
“Uit gesprekken met andere veteranen werd mij duidelijk dat zij tegen een probleem aanliepen”, vertelt De Bruijne. “Er is namelijk geen vaste plek waar mensen fysiek door de mangel gehaald worden en tegelijkertijd terecht kunnen met het gezin voor sociale hulp. Terwijl dat juist zo belangrijk is voor een goede nachtrust en verbinding.” De Bruijne heeft dit nu, uit eigen zak, gecreëerd.

Woonkamer
Maar niet alleen veteranen zijn welkom, ook de particulier kan zeven dagen per week terecht in de gym aan de Industrieweg. Bij binnenkomst in de sportschool word je ontvangen door een medewerker, die vraagt hoe het met je gaat. De sportapparatuur is mede ingekocht op de doelgroep, zodat bijvoorbeeld ook mensen met een prothese begeleid kunnen trainen.
Op de eerste verdieping van de sportschool is een woonkamer ingericht, bedoeld voor familieleden. Naast een ontmoetingsplek om verhalen uit te wisselen kan de woonkamer dienen voor bijvoorbeeld groepsgesprekken of sessies met een psycholoog op uitnodiging. Problemen waar een veteraan en zijn gezin tegenaan lopen, kunnen op die manier aangepakt worden. Ook is er, met een tafelvoetbaltafel en biljart, ruimte voor ontspanning.

Srebrenica
Remko de Bruijne was onderdeel van Dutchbat III, het bataljon dat in 1995 naar Srebrenica is uitgezonden. De Nederlanders waren slecht bewapend waardoor het onmogelijk was om te voorkomen dat Bosnische Serviërs zo’n achtduizend moslimmannen vermoordden.
“Bij aankomst in Srebrenica zag ik direct mensen met verscheurde kleren en kinderen op blote voeten. En dat in de winter. We werden al snel gestationeerd in de frontlinie en daar ontdekten we dat onze wapens niet functioneerden. Kogels vielen eruit en het kruid was nat. Ook werden de toegangswegen tot de enclave bewaakt door Bosnische Serviërs, waardoor vers eten onbereikbaar was. Het was een soort openluchtgevangenis waarin iedereen werd uitgehongerd.”

Excuses
Premier Rutte maakte namens het kabinet op 18 juni excuses voor de omstandigheden waarin het bataljon destijds moest opereren. Daarnaast kregen de Dutchbatters het Ereteken voor Verdienste in brons. In reactie op het excuses zegt De Bruijne: “Wij hoopten dat de erkenning, dat wij naar ons kunnen hebben gehandeld daar, in ieder geval een afgesloten hoofdstuk zou kunnen worden. Mijn doelstelling was: als één Dutchbatter de poort uitloopt en daarmee het hoofdstuk kan afsluiten, dan is mijn missie geslaagd. Ik weet dat er mensen zijn voor wie dit geldt, dus dat vind ik heel prettig.”

Eén gym in elke provincie
De Bruijne droomt ervan dat ieder persoon met een geüniformeerd beroep in Nederland bereikt kan worden met zijn concept. Het ultieme doel is om in iedere provincie een filiaal te openen. Vooralsnog is Invictus Gym echter een particulier initiatief, dat uit eigen zak is betaald. Vanuit de inkomsten in Berkel en Rodenrijs hoopt De Bruijne te kunnen sparen voor de andere elf locaties. “Ieder lid van de Invictus Gym draagt met de abonnementskosten een steentje bij aan die droom.”