Vader sociaal geïsoleerd gezin blijft 90 dagen langer vastzitten

De 74-jarige man uit Bergschenhoek die vastzit op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving blijft nog 90 dagen in hechtenis. Dat heeft de rechter in Rotterdam op dinsdag 28 december besloten. Hij werd ruim twee weken geleden aangehouden na een anonieme tip. Rond de woning werd in de dagen na de aanhouding een groot onderzoek gedaan. De man wordt naast vrijheidsberoving ook verdacht van mishandeling en dierenmishandeling.

Buurtgenoten beschrijven het gezin als volledig in zichzelf gekeerd, sociaal geïsoleerd en zelfs mensenschuw. Eén van de buren zegt dat de man eerder dit jaar is opgenomen “op basis van psychische hulpvraag”, en daarna weer terugkeerde naar de woning aan de Zonnebaars.

De man zit sinds zijn aanhouding in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. De overige gezinsleden, een vrouw en twee volwassen kinderen van midden tot eind 30, zijn na de arrestatie van de man met een taxi naar een onbekende locatie gebracht.

Vorige week dinsdag deden een forensisch team en het NFI een groot onderzoek in en om het huis. Er werd gegraven in de tuin van de woning en ook binnen in de woning werd gezocht naar bewijsmateriaal. Het Openbaar ministerie meldt op 28 december dat er bij het onderzoek onder meer een dode kat is aangetroffen. Het overige bewijsmateriaal is veiliggesteld en wordt op dit moment nader onderzocht.

Video onderaan de pagina.

Achterstallig onderhoud

Buurtbewoners vertellen dat er al jaren geen onderhoud is gepleegd aan de woning. De tuin is in 2020 gerenoveerd, na herhaaldelijk aandringen van buurtbewoners. De buurtgenoten hebben toen kort contact gehad met een van de familieleden van het gezin. Die vertelde toen dat andere familieleden het gezin helpen met de financiën. Het overige onderhoud aan de woning blijft al jaren achter. De kozijnen zijn afgebladderd en kapot, er zit een gat in het voorraam. Ook zijn de gordijnen al jaren hetzelfde en altijd potdicht. Buren melden dat de bewoners ook nooit te zien zijn in de tuin om klusjes te doen aan of rondom de woning.

Geïsoleerd bestaan

Het gezin woont dus al tientallen jaren in de woning, maar heeft geen contact met buurtgenoten, zegt een van de buren die er al ruim 30 jaar woont: “We zien ze eigenlijk nooit buiten, alleen om boodschappen te doen. Meestal deden de vrouw en haar dochter dat.” Maar ook in de beginjaren was er geen contact: “Ik heb de kinderen vroeger ook nooit buiten gezien met buurtkinderen, ze waren eigenlijk altijd binnen. Verder heb ik geen contact met het gezin.”

Andere buurtgenoten vullen aan: “Wanneer ze buiten waren en je gedag wilde zeggen, verstopten ze zichzelf of liepen de andere kant op. Zelfs als ze in de auto voorbijrijden verstoppen ze zichzelf.” De man was soms te zien bij zijn voordeur. De vrouw kwam alleen buiten om samen met de kinderen boodschappen te doen. De nu volwassen thuiswonende kinderen zijn net als de ouders niet vaak buiten te zien en lijken in sociaal isolement te leven. Een enkele keer hebben de buurtbewoners de dochter en zoon buiten zien wandelen.

Afgezien van het weinige contact wisten verschillende buurtbewoners te vertellen dat het achter de voordeur niet pluis lijkt. De muren laten veel geluid door en meerdere mensen hoorden met enige regelmaat geschreeuw en gegil vanuit het huis. “Omdat er al 30 jaar geen onderhoud is gedaan, zit er ook nog steeds enkel glas in de woning. Ook al zitten alle ramen dicht, je hoort het schreeuwen erdoorheen.” Omwonenden beschrijven het geschreeuw als onregelmatig: “Er zit geen patroon in. Het begint op een willekeurig moment en lijkt dan niet op te houden, daarna  is het plotseling weer stil.”

Jeugd van de kinderen

Verschillende oud-klasgenoten die de kinderen van het gezin uit de jeugd kennen laten aan RTV Lansingerland weten dat er vroeger ook sprake was van weinig contact met leeftijdsgenoten. De kinderen hadden weinig vrienden op school en hadden moeite met sociaal contact en vielen buiten de boot. De vader stond bij de oud-klasgenoten bekend als een bijzondere verschijning, zij zijn zelfs eens langsgegaan bij het huis om het van dichtbij te bekijken. Hij liep bijvoorbeeld in de wintermaanden bij vriestemperatuur in een korte broek door de wijk en had een aparte uitstraling. Of als hij bij de school de kinderen kwam ophalen gedroeg hij zich anders. Hij kwam niet vaak op de school, de kinderen waren op zichzelf aangewezen en soms kwam de moeder.

Actie vanuit de buurt

Volgens de buurtbewoners waar RTV Lansingerland mee heeft gesproken, zijn er wel pogingen geweest om contact te krijgen met het gezin. Omdat er weinig contact was, maar het geschreeuw wel steeds meer te horen was, maakten de buren steeds vaker meldingen bij de politie. Met die meldingen is volgens de omwonenden gedaan wat er kon. Niet eerder is er zo’n grote actie ondernomen. Waarom er nu wel actie is ondernomen, is onduidelijk. De politie zegt dat de huidige arrestatie volgde op een anonieme tip. Een van de buurtbewoners heeft het met het gezin te doen: “Ik hoop dat het gezin de hulp krijgt die deze mensen nodig hebben. We zijn er al een aantal jaren mee bezig maar ze houden zelf de deur dicht. Dan kan een gezin ook niet geholpen worden.”

Reactie van Gemeente Lansingerland

De gemeente Lansingerland laat weten in verband met de privacy geen uitspraken te kunnen doen over de situatie van het gezin. De communicatie van het onderzoek verloopt via politie en het Openbaar Ministerie. Mochten er vanuit de wijk vragen zijn, of als mensen zich zorgen maken over buurtgenoten, dan kunnen mensen contact opnemen met de politie, gemeente Lansingerland of hun wijkmanager.

Vervolg onderzoek

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het onderzoek nog loopt en de verdachte in volledige beperkingen zit. Het Openbaar Ministerie doet daarom geen nadere mededelingen. Tijdens de eerste pro forma zitting op 31 maart 2022 zal de officier van justitie een toelichting geven op de zaak.