Zwembad de Windas kan 1 november weer draaien op volledig rooster

Zwembad de Windas in Bergschenhoek was de afgelopen 5 weken genoodzaakt om het rooster in te korten door een tekort van drie zwemleraren. Op 27 september is er gekeken naar de opties om zoveel mogelijk lessen door te laten gaan, maar helaas moesten er lessen afgezegd worden. Het ging dan voornamelijk om de Aquafit lessen en bij uitzondering de zwemlessen voor de kinderen. Het tekort aan zwemleraren was voor de corona stop ook al aanwezig maar daar had de Windas toen nog geen last van. Michiel van Mierlo is zwembad manager bij de Windas en zegt dat het zwemleraren tekort na de zomervakantie onverwacht kwam “We zien dat mensen na de corona periode elders een andere baan hebben gevonden, met bijvoorbeeld meer uren, dichterbij huis of om financiële redenen hebben gekozen voor een andere baan.”

 

De Windas is direct actief op zoek gegaan naar nieuwe zwemleraren en hebben daarvoor de hulp van de ouders in geroepen. Ze hebben nieuwe medewerkers gevonden die al bevoegd waren en iemand die bijna klaar was met de opleiding. De ouders die een kandidaat voordragen waar een contract uit voortkwam kregen als bedankje een 12-banen kaart cadeau. Per 1 november kan de Windas weer starten met het volledige lesprogramma. Toch zitten ze niet erg ruim in het personeel, wanneer iemand ziek wordt of op vakantie gaat wordt het al krap. Daarom is de Windas nu ook op zoek naar toekomstige zwemleraren die nog niet volledig bevoegd zijn. Ze bieden aankomende zwemleraren een werk-leertraject met een stageplaats en wanneer ze slagen een baangarantie.

 

Gelukkig voor de kinderen heeft het tekort aan zwemleraren niet geleid tot verder oplopen van de wachtlijsten. De wachtlijsten zijn echter wel fors opgelopen na de corona-periode. Michiel van Mierlo ‘De populaire dagen waren gemiddeld 7 maanden en die zijn nu gestegen naar 12 maanden, de minder populaire dagen zitten nu op 5 maanden en dat was eerst 3 maximaal 4 maanden’.  Ook merkt hij dat in de omliggende gemeente ook lange wachtlijsten zijn. Mensen gaan op zoek naar het zwembad waar ze het snelt terecht kunnen, zo schuift iedereen een gemeente door.

Toen het Wellness Resort Elysium aankondigde te willen stoppen met de lessen was dit voor de Windas nieuws met zowel een negatieve als positieve kant. De kinderen die zwemmen bij het Elysium zouden dan moeten uitwijken naar omliggende zwembaden waar de wachtlijsten al erg lang zijn. Momenteel zijn er bij het Elysium drie zwemleraren aanwezig, Michiel van Mierlo zag mogelijkheden om deze leraren te vragen bij De Windas les te geven, maar helaas lost dat niet de lengte van de wachtlijsten op.

De gemeente Lansingerland zou volgens Michiel van Mierlo nog kunnen ondersteunen door te kijken naar de mogelijkheden voor schoolzwemmen. Dit verhoogt de beschikbare uren om met de kinderen actief in het water te zijn. Voor nu is de Windas vooral blij dat ze per 1 november weer kunnen zwemmen met een volledig rooster.

 

Link naar video