Na 17 jaar nog altijd geen ‘eigen’ plekje voor woonwagenbewoners Berkel en Rodenrijs

Na 17 jaar zijn ze het echt beu: de bewoners van het Woonwagencentrum Meerweg in Berkel en Rodenrijs wachten al heel wat jaar op een uitbreiding van hun woonwagenkamp. Om hun roep om meer ruimte kracht bij te zetten besloten ze te demonstreren. En wat kan je dan beter doen dan je caravan neerzetten op de parkeerplaats van het gemeentehuis in Bergschenhoek?

Bewoonster Koosje Massing is een van de bewoners van het Woonwagencentrum Meerweg die op de parkeerplaats demonstreert. Ze wacht al 22 jaar op een standplaats en ze strijdt al 17 jaar voor uitbereiding van het centrum. Momenteel woont zij noodgedwongen met haar gezin in een schuur die officieel niet geregistreerd staat als woonruimte. Op het centrum zijn zeven standplaatsen beschikbaar voor de bewoners, en zij is er daar dus niet een van. Het is wachten tot iemand overlijdt totdat er een plek beschikbaar komt. “Ik moet dus wachten tot mijn eigen moeder doodgaat voordat ik een plek kan krijgen. Ik heb ook een zoon van bijna 18, die zou dan moeten wachten tot ook zijn moeder overlijdt totdat hij een plek kan krijgen. Meerdere mensen zijn al uitgeweken richting Brabant omdat daar wel plekken beschikbaar zijn. Ik ben hier geboren en wil gewoon in Lansingerland blijven wonen.”

In de afgelopen 17 jaar zijn er gesprekken geweest met de verantwoordelijke gemeente. Dat was eerst Berkel en Rodenrijs, maar na de fusie tot de gemeente Lansingerland werd die verantwoordelijk. Deze gesprekken hebben nog weinig opgeleverd: er is nog steeds geen uitbreiding mogelijk op centrum Meerweg. In die jaren zijn er wel uitbereidingen geweest op het gebied van reguliere woonwijken rondom het centrum. Volgens de gemeente kon er niet uitgebreid worden omdat er een kerosineleiding zou lopen naar Rotterdam The Hague Airport, waardoor het niet veilig zou zijn als woonplek. Maar dat er nu dus wel ‘reguliere woningen’ – dus geen woonwagens – op diezelfde grond zijn gebouwd zit de woonwagenbewoners niet lekker. En ze vragen niet om veel: 7 tot 15 plekken extra zou al heel veel helpen.

Gemeente Lansingerland: eerst onderzoek naar woonbehoefte

Wethouder Kathy Arends gaat de plekken niet zomaar toewijzen, daarvoor heeft ze de input van de gemeenteraad nodig. Er is onderzoek gedaan naar de woonbehoefte van alle inwoners van Lansingerland, inclusief de woonwagenbewoners. Nu het onderzoek klaar is heeft de wethouder wat meer zicht op alle woonbehoeftes in de gemeente Lansingerland. De gemeenteraad gaat zich nu over het uitvoeringsplan buigen. Waarom er nog geen uitbreiding is gedaan van het woonwagencentrum kan de wethouder niet zeggen.

Toch heeft ze wel begrip voor de inwoners van het woonwagencentrum. “Het is belangrijk om in gesprek te blijven en te zorgen dat we de bewoners op de hoogte houden. Projecten kosten veel tijd, maar dat moet niet betekenen dat er pas over 10 jaar iets gebeurt”, aldus de wethouder. Ze begrijpt ook dat de bewoners op het centrum willen gaan wonen. “Het is bekend bij de gemeente dat er woonruimte moet komen voor deze mensen. Ik ga kijken of er op korte termijn een gesprek kan plaatsvinden met de bewoners.”

Wijkagent Jelle heeft goed contact

Wijkagent Jelle de Haas heeft alleen maar mooie woorden over voor de woonwagenbewoners. Hij staat bij de demonstratie en heeft gemoedelijke gesprekken met zowel de bewoners als de gemeente. “Ze hebben ons laten weten dat ze wilden gaan demonstreren op het parkeerterrein van het gemeentehuis. Dat gaat tot nu toe zonder problemen.” De demonstranten hebben afgesproken dat ze niet op de parkeerplaats zullen blijven slapen; dinsdag ruimen ze de boel weer op.

De woordvoerder van de woonwagenbewoners is maandagmiddag in gesprek geweest met de gemeente en heeft voor woensdag een nieuwe afspraak ingepland. De woonwagenbewoners willen binnenkort nog een keer demonstreren, maar of en waar de demonstratie gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Volgens de wijkagent hoeft het niet zover te komen: ook de burgemeester wil inmiddels in gesprek met de woonwagenbewoners.