Inlooppunten Samen Lansingerland en Samen Doen nu in alle dorpskernen

In Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs kun je nu terecht voor allerlei hulpvragen of als je zelf vrijwillige hulp wilt bieden. Officieel zijn er nu drie locaties geopend voor het samenwerkingsverband ‘Samen Lansingerland’. Met de opening van deze drie locaties zijn er nu ook twee extra inlooppunten voor ‘Samen Doen’, voorheen was deze alleen in Bergschenhoek te vinden.

Wat is het verschil tussen ‘Samen Doen’ en ‘Samen Lansingerland’?

Samen Doen: is ontstaan in 2017 in Bergschenhoek door een samenwerking tussen Kwadraad maatschappelijk werk, Welzijn Lansingerland, Bibliotheek Oostland (Taalhuis), MEE, Jeugd Cultuur Fonds, Jeugd Sport Fonds en Stichting Leergeld. De vrijwilligers die hier helpen zijn vrijwilligers van Welzijn Lansingerland.

Samen Doen helpt met het aanvragen van fondsen voor kinderen om te kunnen sporten of een laptop aan te schaffen voor school. Maar ook bij babypakketten, het kwijtschelden van schulden, helpen met zaken bij de overheid of het aanvragen van toegang tot de kledingbank. Daarnaast kijken ze samen naar het grotere plaatje om te zien op welke gebieden iemand nog meer hulp kan gebruiken. Samen Doen is er voor iedereen die een maatschappelijk probleem heeft of door weinig besteedbaar inkomen in de knel kunnen komen.

Samen Lansingerland: is een initiatief van Welzijn Lansingerland, Humanitas Lansingerland, Bibliotheek Oostland, het Diaconaal Platform Lansingerland, Jeugd- en Jongerenwerk Lansingerland en de gemeente Lansingerland. Dit initiatief is ontstaan in de lente van 2020, toen er in het begin van de corona-periode veel vraag en aanbod was voor vrijwillige hulp. Samen Lansingerland is een groter samenwerkingsverband wat meer organisatie bevat die niet horen bij Samen doen. Het is dus een punt waar mensen vrijwillige hulp kunnen vragen of aanbieden, denk hier bijvoorbeeld aan het uitlaten van de hond, de boodschappenservice of het matchen van een maatje.

IDO – Informatiepunt Digitale Overheid

Inwoners van Lansingerland kunnen bij de nieuwe inlooppunten ook terecht voor allerlei vragen die te maken hebben met de ‘Digitale Overheid’. De vrijwilligers zijn getraind om te helpen met vragen over het aanvragen van een DIGID, rijbewijs, AOW, inburgering en verkeersboetes. De vrijwilligers hebben een cursus gevolgd om de hulpvraag te beantwoorden. De belangrijkste taken voor de vrijwilligers zijn; de mensen ontvangen, door verwijzen naar de juiste plek en te helpen met de eerste hulpvraag. Daarnaast hebben de vrijwilligers besloten na enige tijd de mensen op te bellen om te vragen of het goed is gegaan dat ze misschien extra hulp nodig hebben.

Opening inlooppunten

Samen Doen was tot deze week alleen te vinden in De Stander, Wilhelminastraat 1d in Bergschenhoek. Er werd opgemerkt door de medewerkers dat dit punt te ver was voor sommige inwoners uit Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Daarom is er besloten om in met Samen Lansingerland, die nog geen inlooppunten had, twee extra inlooppunten te realiseren in Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs.

Vanaf 10 juni 2021 kun je in iedere dorpskern terecht bij de inlooppunten:

  • ‍Maandag 13:00-15:00u De Leeuwerik – Leeuwerikstraat 2, Bleiswijk
  • Donderdag 9:00-11:00u Ontmoet! – Wilhelminastraat 1a, Bergschenhoek
  • Vrijdag 18:30-20:00u Bibliotheek Oostland – Nieuwstraat 25, Berkel en Rodenrijs

E-mail: [email protected]

Telefoonnummer: 010 5225545

Eerdere succes van ‘Samen Doen’

  • 163 Kinderen sportfonds of cultuurfonds aangevraagd.
  • 68 Stichting leergeld aanvragen kunnen zelf gedaan worden door mensen maar is soms best lastig.
  • 35 Belasting aangifte.
  • 23 Toeslagen geholpen.
  • 20 Kledingbank aanvraag – toen nog niet verplicht maar nu moet Samen Doen verplicht de aanvraag doen.
  • 30 Doorverwijzen naar sociaal raadsleden.
  • Kwijtschelden Hoogheemraadschap of gemeentebelasting.

Door de opening van de extra inlooppunten hopen Samen Doen en Samen Lansingerland nog meer inwoners van Lansingerland te helpen.